Opinion
Deir Yassin – myten som bidrog till de palestinska flyktingarna
Efter åratal av arabiska attacker från byn Deir Yassin beslöt israelisk paramilitär den 9 april 1948 att anfalla byn, via denna olivlund. Trots förvarningar om attacken valde bybor att stanna kvar, varpå många blev dödade. Men inte alls så många som sedan har påståtts, menar Christina Toledano Åsbrink.
Foto: CLD/AP/TT
Myten om den så kallade massakern i den ”fredliga” arabiska byn Deir Yassin i april 1948, strax väst om Jerusalem, är lika levande i dag som då. Men det är dags att separera fakta från myt, då verkligheten är en helt annan.
Byn Deir Yassin sålde mark till judar redan 1906. På marken de köpt byggde judarna ett nytt samhälle, som fick namnet Givat Shaul. Många bybor från Deir Yassin fick anställning som byggjobbare, men som ”belöning” utsattes judarna för inbrott och stölder av araber från Deir Yassin.
Det ledde till att judarna vände sig till Deir Yassins mukhtar (byledare) som fick dem att betala skyddspengar, vilket är vanligt för minoriteter i den mulimska världen. Dessutom hjälpte det bara fram till 1914, då araberna i Deir Yassin anföll Givat Shaul. Det osmanska riket, som på den tiden regerade i regionen, hotade efter det att jämna Deir Yassin med marken om man inte lämnade ut organisatören för anfallet, vilket var byns mukhtar.
ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL
2 månader för 10 kr!
KÖP
Världen idag
DIGITAL
129,-
kr/månad
KÖP
Världen idag
HELG
159,-
kr/månad
KÖP
Världen idag
PAPPER
189,-
kr/månad
KÖP