Nyheter

”Visar att Sverige nu är relevant för Israel igen”

Den svenska delegationen på plats i Israel. Foto: Ruben Agnarsson
Den svenska delegationen på plats i Israel. Foto: Ruben Agnarsson
Tillsammans med Hans Weichbrodt besökte svenskarna även Karmels berg. Foto: Ruben Agnarsson
Tillsammans med Hans Weichbrodt besökte svenskarna även Karmels berg. Foto: Ruben Agnarsson
Magnus Oscarsson planterar träd i Israel. Foto: Ruben Agnarsson
Magnus Oscarsson planterar träd i Israel. Foto: Ruben Agnarsson
Max Federmann, Magnus Oscarsson och Mikael Oscarsson har mycket att smälta efter besöket i Israel. Foto: Ruben Agnarsson
Max Federmann, Magnus Oscarsson och Mikael Oscarsson har mycket att smälta efter besöket i Israel. Foto: Ruben Agnarsson
Max Federmann presenterar Raoul Wallenberg Park. Foto: Ruben Agnarsson
Max Federmann presenterar Raoul Wallenberg Park. Foto: Ruben Agnarsson
Mathias Bengtsson. Foto: Ruben Agnarsson
Mathias Bengtsson. Foto: Ruben Agnarsson
Magnus Oscarsson och Naama Lazimi. Foto: Ruben Agnarsson
Magnus Oscarsson och Naama Lazimi. Foto: Ruben Agnarsson
Lunch i Raoul Wallenberg Park. Foto: Ruben Agnarsson
Lunch i Raoul Wallenberg Park. Foto: Ruben Agnarsson
Ingemar Kihlström. Foto: Ruben Agnarsson
Ingemar Kihlström. Foto: Ruben Agnarsson
Dan Hovskär. Foto: Ruben Agnarsson
Dan Hovskär. Foto: Ruben Agnarsson

Kristdemokraternas resa till Israel var en resa för att reparera skador i relationen mellan Sverige och Israel. Det säger riksdagsledamoten Mikael Oscarsson (KD).– Det bemötande vi fick här i Israel visar att Sverige nu är relevant igen för Israel, säger han.

Publicerad Uppdaterad

Det var speciellt att premiärminister Netanyahu vigde så mycket tid

Hans Eklid

I förra veckan besökte fler än hälften av Kristdemokraternas riksdagsledamöter Israel, där de bland annat fick träffa landets premiärminister Benjamin Netanyahu. På väg hem från resan beskriver riksdagsledamoten Mikael Oscarsson (KD) resan som ”en resa där vi skulle reparera de skador som varit i den svensk-israeliska relationen”.

– Det bemötande vi fick här i Israel visar att Sverige nu är relevant igen för Israel. Det var också viktigt att vi fick framföra vårt partis ståndpunkt att flytta den svenska ambassaden till Jerusalem. Att ha Sveriges ambassad i Tel Aviv är lika dumt som att vi skulle ha vår norska ambassad i Bergen istället för Oslo, säger han på flygplatsen på väg tillbaka till Sverige.

Magnus Oscarsson, som tillsammans med Max Federmann på Keren Kajemet arrangerade resan, betonar att man även fick besöka Raoul Wallenberg Park på Raoul Wallenbergs dag den 27 augusti.

– Vi fick sedan diskutera detta viktiga projektet med ambassadören Erik Ullenhag senare under veckan. När vi träffade Benjamin Netanyahu relaterade han till Raoul Wallenbergs betydelse som kontaktpunkt för våra länder, säger Magnus Oscarsson, som är ordförande för riksdagens vänförening för Israel.

– Vi fick även träffa min israeliska motpart, Naama Lazimi från Labor som är ordföranden Knessets vänförening för Sverige. Vi fick diskutera hur vi kan utveckla relationerna mellan våra länder och jag bjöd in henne till Sverige, berättar han.

Ett besök på Golan-höjderna hanns med och gruppen träffade även Gila Gamliel, Israels säkerhetsminister. Prästen och Israel-kännaren Hans Weichbrodt var guide när ledamöterna besökte bibliska platser som Gennesarets sjö, Trädgårdsgraven i Jerusalem och Karmels berg.

Både klippfästningen Masada och Döda havet besöktes under det intensiva programmet.

Raoul Wallenberg var ett återkommande tema under veckan, som startade på Raoul Wallenbergs dag och inleddes i Raoul Wallenberg Park. Dagen därpå beskrevs den svenske diplomatens betydelse vid Förintelsemuseet Yad Vashem och av premiärminister Benjamin Netanyahu.

– Uppmärksamheten kring Raoul är ganska stor här nere, men vi hör inte så mycket om honom hemma i Sverige, konstaterar Hans Eklind när han väntar på att få gå ombord på planet som ska ta gruppen hem till Sverige.

– Där finns det finns anledning att fundera för oss i Sverige hur vi kan hedra en person som räddade så många liv och sedan fick sätta livet till själv, fortsätter han.

Hans Eklind beskriver resan till Israel som intensiv.

– Vi har hunnit med mycket. Vi har alla möten med ministrar där det var speciellt att premiärminister Netanyahu vigde så mycket tid för att möta tio riksdagsledamöter från Sverige. Vi märker på israelisk TV och tidningar att vårt partis krav på att flytta ambassaden till Jerusalem har mött ett stort gehör.

Delegaternas veckolånga besök i Israel fick stor uppmärksamhet i israeliska medier och Sveriges förre försvarsminister Peter Hultqvist (S) skrev i Svenska Dagbladet att besöket innebar en ”ny kurs i Israelfrågan”.

Samma dag som kd-ledmöterna åkte hem till Sverige följde tidningen upp med ett helt uppslag om resan med rubriken ”Bättre relation med Israel…” och en stor bild där Benjamin Netanyahu hälsar på leende KD-ledamöter.

Riksdagsledamoten Dan Hovskär beskriver en fantastisk resa med spännande och unika moment.

– Mötet med Netanyahu var spännande och intressant, där vi kunde berätta att Kristdemokraterna vill flytta ambassaden. Denna fråga berör väldigt många här. Bemötandet vi har fått – vi har blivit igenkända när vi gått om kring i Jerusalem eftersom vi varit på israelisk tv – det var en spännande upplevelse, säger han inför hemresan.

Världen idag frågar Mattias Bengtsson om han håller med Peter Hultqvist som menar att resan är ett uttryck för en ny Israel-politik.

– Absolut. Jag tror att det är viktigt att vi ökar samarbetet mellan Sverige och Israel och ökar Sveriges stöd till Israel. Resan har varit ett sätt för oss att visa Israel vårt stöd men också att fördjupa våra kunskaper om Israel, om den israelisk-palestinska konflikten och det nuvarande politiska situationen här i Israel, svarar han.

Det är 33 år sedan Ingemar Kihlström senast var i Israel, då på bröllopsresa med sin fru.

– Att komma tillbaka så här 33 år senare och se den utveckling som sker där Israel ligger i framkant när det gäller teknik, innovation och utveckling, är speciellt. Israel är ett land som Sverige behöva ha goda relationer med och samarbeta med. Att samtidigt gå på biblisk mark, och få den aspekten och dimensionen, det har verkligen gjort den här resan minnesvärd, säger han.

Relationerna mellan Israel och Sverige försämrades allvarligt när Sverige erkände Palestina utan att ställa motkrav 2014. Relationerna försämrades ytterligare när utrikesminister Margot Wallström år 2016 kritiserade Israel för att i sin kamp mot terrordåd använda ”utomrättsliga avrättningar”.

Samma år tecknade Sverige och Iran ett lukrativt handelsavtal samtidigt som en ny rapport från Business Sweden förutspådde att Sveriges export till Iran snart kan öka till mellan 15 och 20 miljarder kronor om året. Avtalet följdes upp i början av 2017 när en rad kvinnliga representanter för den svenska regeringens feministiska utrikespolitik gjorde en uppmärksammad resa till Iran, där de mötte Irans religiös ledarskap iklädda muslimsk slöja.

Iran stödjer en rad Israel-fientliga terrorgrupper i Israels närhet, bland annat Hizbollah i Libanon, som i slutet av juli hotade Sverige med attentat med anledning av de koranbränningar som utförts i Stockholm på senare tid. I början av augusti utfördes ett misslyckat attentatet mot Sveriges ambassad i Beirut, som enligt bedömare utfördes av Hizbollah.

Powered by Labrador CMS