Var och en som upphöjer sig själv ska bli förödmjukad, men den som ödmjukar sig ska bli upphöjd.
Lukasevangeliet 14:11

Världen idag

Vänsterskribent: Kvinnor förlorare när kön relativiseras

Feminister har blivit lurade genom transfrågan. Det menar vänsterskribenten Kajsa Ekis Ekman som är aktuell med en bok om vår tids syn på kön.

När könsgränser suddas ut blir kvinnor förlorare, resonerar hon i en intervju med Svenska Dagbladet och går till storms mot ”statligt sanktionerad sterilisering” av unga tjejer som vill byta kön.

Nyheter · Publicerad 12:00, 27 mar 2021

Världen idag har i flera artiklar uppmärksammat att det har skett en dramatisk ökning av unga tjejer som upplever att de är ”födda i fel kropp” och vill genomgå behandling för att ”byta kön”. En person som uttrycker stark kritik mot skeendet är Kajsa Ekis Ekman, skribent på vänsterorienterade tidningen ETC och Aftonbladet. I en lång intervju med Svenska Dagbladet berättar hon om de tankar hon uttrycker i boken Om könets existens, som kommer ut i april, och som handlar om vår tids flytande syn på kön.  

– Kön sägs å ena sidan inte ha något med kroppen att göra, det är en egen identitet. Å andra sidan sägs denna identitet vara biologisk. Det går inte ihop. Allt som den moderna kvinnorörelsen slagits för, att man ska få vara pojke och gilla dockor eller flicka och gilla motorer, är borta, säger hon till tidningen.

Kajsa Ekis Ekman är särskilt kritisk till trenden att göra ord könsneutrala, som exempelvis att byta ut ordet ”kvinna” till ”livmoderbärare”. Ifall man inte kan säga ”kvinna” kan man inte heller tala om kvinnohälsa eller diskriminering av kvinnor, påpekar hon.

– Jag förstår inte varför feminister har gått på det här.

När Kajsa Ekis Ekman resonerar kring saken kommer hon fram till att feminister har blivit lurade i olika led.

– Man har trott att det handlar om tolerans mot transpersoner och att det hänger ihop med hela hbtq-grejen. Men man har inte granskat vad det är för ideologiskt innehåll i paketet, säger hon.

Enligt Ekis Ekman är det inte bara feminister som är förlorare på synsättet.

– Det jag upptäckte när jag skrev var att transpersoner också är offer för den nya teorin. Och kanske de första offren, eftersom man experimenterar på deras kroppar utan vetenskapligt underlag. Jag började inse att det inte handlar om transpersoners rättigheter utan om något helt annat, säger hon till SvD.

Synsättet har enligt Kajsa Ekis Ekman inte bara resulterat i ”ett samhällsklimat som fått ett exploderande antal unga personer att vilja byta kön” och ”en vårdapparat vars insatser innebär att det i dag pågår en form av statligt sanktionerad sterilisering av människor”, utan även en ”läkemedelsindustri som gnuggar händerna”.

Sedan hon började föreläsa i dessa frågor har hon fått en hel del personer på vänsterkanten mot sig, och hon väntar sig ännu fler ”fiender” när boken kommit ut. Till SvD säger hon att den rörelse som försvarar tanken på ett biologiskt kön, och som vuxit i flera länder, nästan saknas i Sverige.

Förklaringen är, enligt Ekis Ekman, en naivitet uppblandad med en vilja att vara progressiv och en social ingenjörskonst.

– Det handlar om en modernistisk hållning där läkarkåren ska vara först med att skapa den nya människan, säger hon.

Samtidigt som motståndet mot Kajsa Ekis Ekman vuxit i vissa kretsar har hon fått stöd i andra, mer konservativa. Hon vill dock inte bli jämförd med konservativa manliga skribenter.

Hon påpekar också att hon inte vill förneka enskilda personers upplevelser, utan att hon ”bejakar transpersoner”.

Jag förstår inte varför feminister har gått på det här.

Det andra inte talar om måste kyrkan förkunna

Ledare Hur får en människa det rätt ställt med Gud? Eller formulerat personligt med fångvaktarens ord till... tisdag 3/10 00:10

Vi är begränsade – men Gud är obegränsad

Ungkrönika I somras var jag i Schweiz för första gången och fick äntligen se Alperna. En helt fantastisk... tisdag 3/10 00:00