Och Gud har makt att ge er all nåd i överflöd, så att ni alltid och i allt har nog av allt och kan ge i överflöd till varje gott verk.
2 Korintierbrevet 9:8

Världen idag

Vaccinkrav för att få arbeta och handla i butik

Inget jobb, inga tågresor, inga restaurangbesök. Allt fler länder inför krav på covid-19-vaccin för att leva vad som tidigare ansetts vara ett normalt liv. I Indonesien och Turkmenistan införs vaccinationskrav för alla medborgare och Cypern kan det krävas vaccinationspass för att besöka en livsmedelsbutik.

Nyheter · Publicerad 15:15, 23 jul 2021

Frankrike, Australien, Storbritannien, Grekland, Italien. Listan på länder där covid-19-vaccin numera krävs för att få jobba inom vård och omsorg blir längre för varje dag. Andra länder går ännu längre – i exempelvis Fiji och Saudiarabien gäller vaccinationskravet för alla som helt enkelt vill ha en arbetsplats att gå till..

I exempelvis Frankrike, där det från och med augusti krävs vaccinintyg för bland annat tågresor, bio- och restaurangbesök, har vaccinskepsisen historiskt sett varit stor. Att införa strikta vaccinationskrav i ett sådant land innebär ett dilemma, säger Björn Rönnerstrand, forskare i statsvetenskap vid Göteborgs universitet till TT.

Strikta krav riskerar att få de största motståndarna att reagera med att sparka bakut, tror Rönnerstrand.

På Cypern utbröt oroligheter sedan landets regering i förra veckan beslutat om krav på vaccinintyg för att komma in i bland annat livsmedelsbutiker.

Länder som Grekland och Ryssland kräver intyg på covid-19-vaccination för att gå på bio eller besöka barer och kaféer, i Grekland dock bara inomhus.

Indonesien och Turkmenistan har löpt linan ut och infört vaccinationskrav för alla medborgare. Men att något liknande skulle ske i Sverige håller Björn Rönnerstrand inte för troligt.

– I Sverige ska vaccinering bygga på frivillighet och transparens och det är också rimligt så länge vaccinationstakten är bra, säger han.

Vaccinationskrav i världen

Flera länder har infört olika typer av regler och krav på covid-19-vaccination. Här är några exempel:

Fiji: Alla offentliganställda permitteras om de inte fått sin första spruta 15 augusti. Har de inte tagit sin andra spruta 1 november förlorar de sina jobb. Privatanställda måste ha tagit sin första spruta den 1 augusti, annars hotar böter för privatpersoner och i värsta fall nedstängning av bolag.

Frankrike: Alla vårdarbetare måste vaccineras före mitten av september, annars får de inte komma till jobbet och får därmed heller ingen lön. Vaccinationsintyg krävs även för besök på exempelvis barer och restauranger samt för tåg- och flygresor från augusti.

Grekland: Obligatorisk vaccination för vårdarbetare och personal på vårdhem från och med september. Bara vaccinerade gäster tillåts på barer, biografer och teatrar inomhus.

Indonesien: Covid-19-vaccination är obligatoriskt för alla, enligt ett beslut i februari. De som vägrar riskerar böter på motsvarande drygt 3 000 kronor.

Italien: Vårdarbetare och farmaceuter måste vaccinera sig. De som vägrar kan bli avstängda från sitt arbete utan lön.

Kazakstan: Vaccinering eller veckovis testning blir obligatoriskt för de som arbetar i grupper med fler än 20 personer.

Ryssland: Moskvas kaféer, barer och restauranger får bara servera gäster som kan visa intyg på vaccinering, immunitet eller negativt covid-19-test. Majoriteten av de som arbetar inom tjänstesektorn kommer också att behöva vaccinera sig för att behålla jobbet.

Saudiarabien: Alla som jobbar inom offentlig och privat sektor måste vaccinera sig för att få vistas på arbetsplatsen. Vaccin kommer också att krävas i bland annat skolor och kollektivtrafiken.

Storbrita-nnien: Vaccinering är från och med oktober obligatorisk för samtliga som arbetar på äldreboenden.

Turkmen-istan: Covidvaccination blir obligatoriskt för samtliga medborgare över 18 år – i ett land där ledaren Gurbanguly Berdymuch-ammedov så sent som i december föreslog lakritsrot som botemedel mot viruset.

Ungern: Enligt premiärminister Viktor Orbán blir det obligatoriskt för vårdpersonal i landet att vaccinera sig.

Källa: Reuters, AFP

FN:s falska anklagelser om vattenapartheid i Israel

Israelkommentar Den 23 september publicerade Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR) en... torsdag 28/10 00:00

Gud har vida överträffat många av våra djärvaste drömmar.

Ledarkrönika Den här hösten firar vår församling ”Kungsporten 20 år”. Vi gör det vid två tillfällen. I söndags... torsdag 28/10 00:00

Träd fram kristna kvinnor i era partier

Efter andra världskriget motsatte sig Socialistpartiet i Frankrike att ge kvinnor rösträtt med... torsdag 28/10 00:00

Efter kritiken – domstol skärper regler om jäv

Barnmorskemålen. Det svenska barnmorskemålet är bara ett av flera fall som Europadomstolen haft på sitt bord där det... onsdag 27/10 11:28

Den som söker sig till korset har rätt att få möta frälsningens budskap.

Inför söndag För en tid sedan upplevde jag att Gud besökte den kyrka som jag var del av genom människor vars... torsdag 28/10 00:10

Brott mot spelreglerna måste få konsekvenser

Israelkrönika Rina Shnerb var 17 år gammal när hon den 23 augusti 2019 mördades på vägen till källan Ein Bubin i...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier