Det är Herrens nåd att det inte är ute med oss, att det inte är slut med hans barmhärtighet. Den är ny varje morgon, stor är din trofasthet.
Klagovisorna 3:22-23

Världen idag

Utraderat Israel i Amnestys reklamkampanj upprör

I en reklamkampanj från Amnesty Sverige poserar en känd palestinsk aktivist med ett smycke där Israel är utraderat. Detta väcker starka känslor.

På ett subtilt sätt framför Amnesty budskapet att Israel ska utrotas, menar kritiker.

Nyheter · Publicerad 16:00, 13 mar 2023

Amnesty har gjort sig kända för sina återkommande attacker på Israel. I en ny kampanj som går under rubriken ”Kvinnor har alltid rätt” lyfter man fram den unga palestinska aktivisten Janna Tamimi som kallar sig ”Janna Jihad”.

16-åriga Janna blev redan som barn känd som ansiktet utåt för en ny generation palestinska araber med aggressiv Israelkritik. Hon lyfts ofta fram av Amnesty och andra internationella organisationer när man vill markera mot Israel.

När Amnesty Sverige nu lanserat en ny kampanj med bland annat stora utomhusaffischer är ”Janna Jihad” en av frontfigurerna. Jihad betyder kamp eller strävan men används också för att beskriva ”heligt krig”.

På Amnestys bild syns Janna med ett halssmycke vars form utgörs av Israels gränser, en symbol som används av palestinska aktivister för att illustrera ett utraderat Israel ersatt av ett palestinskt land.

”I reklamkampanjen från Amnesty Sweden bär kvinnan på en av affischerna ett halsband där hela Israel utrotats och ersatts med Palestina. Med budskapet ’kvinnor har alltid rätt’ får man anta att Amnesty i alla fall inte misstycker.”

Det skriver forskaren Benjamin Silberstein Katzeff på Twitter, en av flera som reagerat på vad Amnesty sprider.

”Ironiskt att kvinnan med halssmycke som propagerar för Hamas önskan att utplåna Israel används i reklam för kvinnors rättigheter. I Mellanöstern är kvinnor grymt förtryckta i alla länder – utom Israel. Vill Amnesty Sverige ha Hamas kvinnopolitik?” skriver Vänskapsförbundet Sverige-Israel i samma forum.

Janna Jihad är en omdiskuterad person som ofta lyfts fram som journalist och sanningssägare angående israeliska övergrepp mot palestinska araber. Men det finns också gott om kritiker som menar att hon används som propagandaredskap av extrema palestinska krafter i kampen mot Israel.

Den inflytelserika Israelpositiva bloggen Elder of Ziyon menar att Amnesty Sverige ”subtilt” framför budskapet att Israel ska utrotas. De påpekar att Janna är del av en släkt där både terrorister och uttalat stöd för terrordåd ingår. Hon har också själv gjort uttalanden som tolkats som antisemitiska.

Organisationen Miff (Med Israel för fred) påpekar att hon 2018 hävdade att ”ockupationen av Palestina” har varat i ”70 år”, alltså sedan Israel bildades. Hon har ett nära samarbete med en sydafrikansk organisation och när två av hennes släktingar släpptes från ett israeliskt fängelse 2018 lade den organisationen upp en bild där fängelset omtalas som ”israeliskt-ockuperat”. Men anstalten ligger enligt Miff i det som har varit Israel sedan 1948.

Organisationen har på sociala medier publicerat en bild på en karta där Israel utplånats och färgerna från den palestinska flaggan målats över hela området.

Världen idag har sökt Amnesty Sverige för en kommentar om kritiken men utan att få någon respons. I ett uttalande på sin hemsida nekar man till att ha haft något syfte med bilden på Janna och hennes halssmycke.

”Amnesty tar inte ställning för eller emot förslag till politiska lösningar såsom en enstatslösning, en tvåstatslösning, en federation eller andra möjliga arrangemang”.

Amnesty Sverige uppger att man bedömer alla länder efter samma måttstock och tar avstånd från antisemitism.

Vill Amnesty Sverige ha Hamas kvinnopolitik?

Franska styrkor lämnar Niger

Niger. Frankrike drar tillbaka sina styrkor från Niger. Även ambassadören kallas hem från landet, som... måndag 25/9 22:00

Lång process väntar för att laga avklippta E6:an: ”En pulsåder”

Olycka. Den avklippta E6:an är en ”pulsåder som gått av”, enligt Stenungsunds kommun. Att reparera vägen... måndag 25/9 19:00

Belgisk kvinna kvävdes med kudde under dödshjälp

Belgien. En belgisk kvinna som begärt dödshjälp kvävdes till döds med en kudde när den dödliga dosen... måndag 25/9 16:00