Att vörda Herren är början till vishet, att känna den Helige är förstånd.
Ordspråksboken 9:10

Världen idag

USA markerade mot antisemitism på Karolinska sjukhuset

Ärendet med judiska läkare som misstänks ha blivit utsatta för antisemitism på Karolinska Universitetssjukhuset, lyfts nu till politisk nivå i USA. En av läkarna kallades nyligen till USA:s ambassad i Stockholm sedan företrädare för Simon Wiesenthal Center träffat Trumpadministrationens särskilda diplomatiska sändebud i antisemitiska frågor.

Nyheter · Publicerad 11:30, 27 maj 2019

När det diplomatiska sändebudet, Elan Carr, informerats om ärendet med den judiske läkaren på Karolinska, gav han den amerikanska ambassaden i Stockholm i uppdrag att boka in ett möte med den läkaren, rapporterar Dagens Nyheter.

– Det ska ses som en signal till Karolinska universitetssjukhuset och den svenska regeringen att det här ärendet inte kommer att försvinna i tysthet, säger rabbi Abraham Cooper vid Simon Wiesenthal Center till tidningen.

– Elan Carr blev chockad över att ett fall av antisemitism i Sverige inte löstes snabbt och han gav därför den amerikanska ambassaden i Stockholm i uppdrag att intervjua den judiske läkaren, vilket har skett.

Det var i höstas som Aftonbladet rapporterade om misstankarna att en judisk läkare och två av hans judiska kollegor trakasserats av en överläkare på kliniken i Solna under flera år.

Enligt den utsatte läkaren handlade trakasserierna om antisemitiska glåpord som ”här kommer judeghettot”, att han nekats att medverka vid en internationell konferens där han var speciellt inbjuden och att överläkaren gjort det omöjligt för honom att träffa patienter och att forska. Överläkaren har också lagt ut antisemitiska bilder på sociala medier, något som har bekräftats av bland andra Svenska Kommittén mot Antisemitism.

Redan 2017 larmade den judiske läkaren sina chefer på kliniken om missförhållandena, men möttes av misstro. Diskrimineringsombudsmannen har två tillsynsärenden på gång mot sjukhuset, ett som gäller frågan om antisemitism och ett gällande fackets bristande agerande  i fallet.

Den judiske läkaren har under hela tiden arbetat kvar på sjukhuset.

– Det är klart att det inte har varit lätt. När skandalen blev offentlig byttes några chefer på kliniken ut men några av de nya cheferna är lojala med de gamla. Samtidigt är många kollegor upprörda över sjukhusledningens passivitet, säger han till DN.

– Många upplever att det fortfarande råder en tystnadskultur och maktmissbruk på vår arbetsplats. Att sjukhusledningen upprepar – som ett mantra – att det råder nolltolerans mot antisemitism samtidigt som man väljer att inte agera konsekvent utifrån etiska principer är oacceptabelt.

Netanyahu lyckas inte bilda regering – kan Gantz lyckas?

Regeringsbildning. Det finns ett användbart uttryck på hebreiska som heter ”achrei ha'chagim”. Det betyder ”efter högtiderna” och syftar på den månads­långa period som... onsdag 23/10 12:10

Ett argument emot en palestinsk stat

Israelkommentar Analys. Ett av de stora beslut som nästa israeliska regering står inför är hur man ska förhålla sig till president Trumps förslag till fred i regionen; en... onsdag 23/10 00:00

Judiska extremister angrep soldater

Brott. I söndags vaknade israelerna till upprörande bilder på nyheterna. I reportaget såg man unga män med maskerade ansikten som kastade stenar mot... onsdag 23/10 06:00

Vi har fått en ny sorts åsiktsinkvisition

Ledare Efter den nästan två år långa krisen är Svenska Akademien tillbaka, åtminstone i så motto att man delar ut Nobels litteraturpris, dessutom för två år... onsdag 23/10 00:00