Iran

USA bombade atom­anläggningar i Iran – väcker blandade reaktioner 

Sju B-2-bombare uppges ha släppt totalt 14 supertunga bomber över atomanläggningar i Iran.

USA har bombat tre viktiga atom­anläggningar i Iran, och enligt försvars­minister Pete Hegseth har landets kärnvapenambitioner ”utplånats”. Irans utrikesminister säger att landet kommer att försvara sig på ”alla sätt som krävs”.

Attackerna lovordas av Israel, men väcker oro i EU och FN. 

Publicerad Senast uppdaterad

USA bombade tre viktiga atom­anläggningar i Iran under natten till söndagen. Anfallet föregicks av en skenmanöver där tunga bombplan av typen B-2 flög över Stilla havet i lördags, vilket fångades upp och rapporterades i medier.

Den riktiga attacken kom från en flygplans­grupp som i hemlighet flög österut över Atlanten samma dag och som tankades flera gånger på vägen.

USA kallar attacken för Midnight Hammer.

Sju B-2-bombare uppges ha släppt totalt 14 supertunga bomber – så kallade ”bunker­knäckare” – mot anriknings­anläggningarna Fordo och Natanz. Samtidigt attackerades det kärntekniska centret Isfahan med över 20 robotar avfyrade från en amerikansk ubåt utanför Irans södra kust.

Enligt USA undgick flygplanen helt det iranska luftförsvaret och Pentagon uppger att inga iranska jaktplan skickades upp för att möta dem.

Insatsen, som av USA:s försvars­departement kallas för ”Midnight hammer”, lovordas av Israel. 

– Historien kommer att minnas att president Trump agerade för att neka världens farligaste regim att skaffa sig världens farligaste vapen, säger premiär­minister Benjamin Netanyahu i ett klipp som publicerades natten till söndag.

Där säger han även att attackerna ”koordinerades fullt ut” tillsammans med Israel.

Vid en presskonferens på söndagskvällen utvecklar han sitt resonemang. 

– Vi har uppnått en hel del, och tack vare president Trump har vi kommit närmare våra mål, säger Netanyahu.

Han tillägger att ”när de har uppnåtts kommer operationen att avslutas”.

Donald Trump säger att attackerna mot Iran var framgångsrika. Bakom sig har han vicepresident J D Vance, utrikesminister Marco Rubio och försvarsminister Pete Hegseth.

Efter attackerna talade president Donald Trump från Vita huset där han hävdade att kärn­anläggningarna ”fullkomligt utplånats” och varnade den iranska regimen för att inte gå med på fred. Han tillade att målet var att förstöra Irans anrikningskapacitet.

Enligt USA:s vicepresident J D Vance har USA:s attacker mot Iran fördröjt landets möjligheter att tillverka kärnvapen.

– Vi är inte i krig med Iran – vi är i krig med Irans kärnprogram, sade han i en intervju med tv-bolaget ABC.

Även utrikesminister Marco Rubio framhåller att USA tillåter Iran att driva kärnkraftverk, men inte anrika sitt eget bränsle.

På frågan om det finns möjlighet till diplomati de närmaste dagarna svarade USA:s försvarsminister Pete Hegseth att Iran genom olika kanaler givits flera chanser att komma till förhandlings­bordet.

– De förstår precis vilken den amerikanska inställningen är och precis vilka steg de kan ta för att möjliggöra fred, och jag hoppas att de gör det, sade han på en presskonferens på söndagen.

Trumps beslut att involvera USA direkt i kriget kommer efter att Israel attackerat Irans luftförsvar och vapenfabriker.

Israel har också riktat attacker mot iranska atomanläggningar, men bara USA uppges ha tillräckligt tunga bomber som kan skada anriknings­anläggningen Fordo, som ligger djupt ner i ett berg nära den heliga staden Qom, sydväst om Teheran.

Irans utrikesminister Abbas Araghchi sade efter attackerna att ”diplomati inte längre är möjlig”. En rådgivare till högste ledaren Ali Khamenei sade på söndags­kvällen att USA:s baser i regionen är ”legitima mål” för Irans väpnade styrkor.

USA har drygt 40 000 soldater i regionen som är stationerade på ett flertal baser.

Irans försvarstales­mannen Ebrahim Zolfaqari säger i ett tal på engelska, riktat till Donald Trump, att det kommer bli Iran som avslutar kriget. 

Från Ryssland och Kina kommer kraftiga fördömanden mot USA:s attack. 

”Kina uppmanar alla parter i konflikten, särskilt Israel, att upphöra med eld­givningen så snart som möjligt”, lyder ett uttalande från landets utrikes­departement.

EU:s rådsordförande António Costa säger att han är ”djupt oroad” över läget. Han uppmanar alla att visa återhållsamhet och säger att EU kommer att fortsätta arbeta för en fredlig lösning vid förhandlings­bordet.

FN-chefen António Guterres kallar det som sker en ”farlig eskalering” i en region som redan är på spänn och "ett direkt hot mot internationell fred och säkerhet.”

Maria Malmer Stenergard kommenterar utvecklingen när hon är på väg in till måndagens EU-möte i Bryssel.

Sveriges utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) manar parterna att ”trappa ner och förhandla”.

Uppslutningen bland EU-länderna kring att Iran inte får tillåtas skaffa kärnvapen är ”enorm”, säger hon på väg in till måndagens EU-möte i Bryssel.

– Vi delar ju den oro som USA och många andra har för att Iran inte har samarbetat tillräckligt med FN:s atomenergiorgan IAEA och att man har anrikat till 60 procent, vilket det inte finns några som helst civila skäl att göra, säger utrikesministern.

Hon vill ändå inte rakt ut kalla det för ett öppet stöd för USA.

– Det är en otroligt allvarlig situation. Den våldsutveckling som vi nu har sett måste stoppas och vi behöver komma tillbaka till förhandlingsbordet, säger Malmer Stenergard och vidhåller att Europa har en stark röst i sammanhanget.

Donald Trump ifrågasätter nu framtiden för Irans teokratiska regim – och tycks antyda att han vill se ett regimskifte.

”Det är inte politiskt korrekt att använda termen ’regimskifte’, men om den nuvarande iranska regimen inte kan GÖRA IRAN STORT IGEN, då borde det väl bli ett regimskifte???” skriver Trump på den egna plattformen Truth Social.

Han har tidigare skrivit att USA kan komma att döda Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei, men uppgett att det ”åtminstone inte [kommer ske] för tillfället”.

Samtidigt fortsätter anfallen mellan Israel och Iran. Israel uppger att man bombat sex flygplatser i Iran vilket resulterat i att 15 flygplan och helikoptrar förstörts samt att bunkrar och rullbanor fått skador. 

En del flygplatser i Iran är för kombinerat militärt och civilt bruk, men det framgår inte omedelbart om det uppstått skador på civila sidan.

Under natten mot måndagen utlöste ett iranskt anfall flyglarm över hela Israel, men det visade sig bestå av endast en robot, enligt Israel. Senare under måndags­morgonen ljöd flera nya larm i flera regioner i Israel och enligt AFP har smällar hörts i Jerusalem.

”Missiler har avfyrats från Iran mot staten Israel”, säger den israeliska militären i ett uttalande.

Texten har uppdaterats. 

Powered by Labrador CMS