Herren har sin glädje i dem som vördar honom, som hoppas på hans nåd.
Psaltaren 147:11

Världen idag

Upprop efter Einár-mordet: ”Jesus kärlek starkare än hat”

Att kristendom ersatts med yoga i skolan är en av orsakerna till våldsutvecklingen i samhället. Det menar pastorn Roul Åkesson som startat ett Facebook-upprop bland pastorer efter mordet på rapparen Einár.

– Vi måste vakna, säger Åkesson, ledare för Street Church som i många år mött ungdomar och gängmedlemmar i Malmö på fredagskvällar.

Nyheter · Publicerad 10:30, 27 okt 2021

Varannan fredagskväll går Street church ut på gator och torg och möter ungdomar. I 19 år har de funnits tillgängliga i Malmös nattliv. De båda ledarna, Roul och Birgit Åkesson, har upplevt att många unga vill samtala med dem.

– Det är så öppet. Gängmedlemmar berättar saker för oss i förtroende, säger Roul Åkeson till Världen idag.

Efter rapparen Einárs död gick han ut på Facebook och uppmanade andra ledare och pastorer att finnas bland unga på stan.

– Det är krisläge nu och vi måste vakna. Vi kan inte vänta på att de ska komma och knacka dörr på kyrkan.

Det är ganska enkelt egentligen, menar Åkesson. Man kan gå en bönerunda, ställa upp ett bord med kaffe och biblar och gärna trycka upp tröjor eller västar med en text som visar att det är kyrkan som är ute.

– Vi som kristna har ett ansvar och jag upplever väldigt starkt att pastorer, äldste och styrelser behöver gå före. Om ledarna går ut så gör församlingsmedlemmarna det också.

Den våldstrend och det hat vi ser i vårt land är något som vi faktiskt kan stoppa genom att presentera Jesu förlåtelse som svaret och genom bön.

Åkessons erfarenhet är att både gängen och polisen uppskattar Street churchs närvaro på stan. Polisen har noterat att det är lugnare där de kristna befinner sig.

I sitt Facebookinlägg riktar Roul Åkesson även en uppmaning till politiker att öppna upp skolorna för pastorer och ungdomsledare igen.

”Ni politiker stängde skolorna för oss kristna och sa vi behövs inte. Ni stängde skolorna för Gideoniterna som delade ut Biblar på skolorna! Ni tog in yoga istället för bön till Jesus. Ni tog bort kristendomsundervisningen”, skriver han.

– Vi har förlorat mycket mark. För 20-30 år sedan var det självklart med kristna grupper på skolor. Det påverkar atmosfären på samma sätt som på gatorna, säger Roul Åkesson.

Samhället kallar bara på kyrkan när någon stor olycka har hänt, påpekar han, men vi behöver alltid finnas närvarande och ungdomarna behöver få höra att de är älskade och värdefulla.

– Det är viktigt att vi som kristna gör allt vad vi kan nu för att hjälpa barn och ungdomar.

Det är krisläge nu och vi måste vakna.

Stigmatisering av Polen drivs av ideologiska särintressen

Ledare EU-kommissionen fortsätter att rasa mot medlemslandet Polen som anses bryta mot grundläggande... lördag 27/11 00:10

Första Advent en kontrast till politiskt kaos

Ledare Veckan mellan Domsöndagen och Första Advent, alltså vid skiftet från ett gammalt kyrkoår till ett... lördag 27/11 00:00

Grönt ljus för att ge vaccin till mindre barn

Covid-19. EU:s läkemedelsmyndighet EMA gör som väntat tummen upp för vaccin mot covid-19 för barn i åldrarna... söndag 28/11 05:00

Tomas Sjödins författarskap prisas igen

Kultur. Författaren och pastorn Tomas Sjödin har tilldelats året Birger Norman-pris.   Priset vill... lördag 27/11 18:00

Mission på sociala medier i en onådd folkgrupp

Missionsglimten Det plingar till i min telefon. Ett meddelande kommer in på en säker chatt-app från en medarbetare... lördag 27/11 00:00

Hela havet stormar i riksdagen efter den historiska onsdagen

Ledare Hela havet stormar. Så beskrev Sveriges radios Tomas Ramberg situationen efter att MP deklarerat... fredag 26/11 00:10

Därför terrorstämplade Israel sex så kallade ”humanitära” organisationer

Israelkommentar I oktober terrorstämplade Israel sex humanitära icke-statliga organisationer, så kallade NGO:s....
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier