Alla som drivs av Guds Ande är Guds barn.
Romarbrevet 8:14

Världen idag

Upprop efter Einár-mordet: ”Jesus kärlek starkare än hat”

Att kristendom ersatts med yoga i skolan är en av orsakerna till våldsutvecklingen i samhället. Det menar pastorn Roul Åkesson som startat ett Facebook-upprop bland pastorer efter mordet på rapparen Einár.

– Vi måste vakna, säger Åkesson, ledare för Street Church som i många år mött ungdomar och gängmedlemmar i Malmö på fredagskvällar.

Nyheter · Publicerad 10:30, 27 okt 2021

Varannan fredagskväll går Street church ut på gator och torg och möter ungdomar. I 19 år har de funnits tillgängliga i Malmös nattliv. De båda ledarna, Roul och Birgit Åkesson, har upplevt att många unga vill samtala med dem.

– Det är så öppet. Gängmedlemmar berättar saker för oss i förtroende, säger Roul Åkeson till Världen idag.

Efter rapparen Einárs död gick han ut på Facebook och uppmanade andra ledare och pastorer att finnas bland unga på stan.

– Det är krisläge nu och vi måste vakna. Vi kan inte vänta på att de ska komma och knacka dörr på kyrkan.

Det är ganska enkelt egentligen, menar Åkesson. Man kan gå en bönerunda, ställa upp ett bord med kaffe och biblar och gärna trycka upp tröjor eller västar med en text som visar att det är kyrkan som är ute.

– Vi som kristna har ett ansvar och jag upplever väldigt starkt att pastorer, äldste och styrelser behöver gå före. Om ledarna går ut så gör församlingsmedlemmarna det också.

Den våldstrend och det hat vi ser i vårt land är något som vi faktiskt kan stoppa genom att presentera Jesu förlåtelse som svaret och genom bön.

Åkessons erfarenhet är att både gängen och polisen uppskattar Street churchs närvaro på stan. Polisen har noterat att det är lugnare där de kristna befinner sig.

I sitt Facebookinlägg riktar Roul Åkesson även en uppmaning till politiker att öppna upp skolorna för pastorer och ungdomsledare igen.

”Ni politiker stängde skolorna för oss kristna och sa vi behövs inte. Ni stängde skolorna för Gideoniterna som delade ut Biblar på skolorna! Ni tog in yoga istället för bön till Jesus. Ni tog bort kristendomsundervisningen”, skriver han.

– Vi har förlorat mycket mark. För 20-30 år sedan var det självklart med kristna grupper på skolor. Det påverkar atmosfären på samma sätt som på gatorna, säger Roul Åkesson.

Samhället kallar bara på kyrkan när någon stor olycka har hänt, påpekar han, men vi behöver alltid finnas närvarande och ungdomarna behöver få höra att de är älskade och värdefulla.

– Det är viktigt att vi som kristna gör allt vad vi kan nu för att hjälpa barn och ungdomar.

Det är krisläge nu och vi måste vakna.

Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka... lördag 14/5 00:10

Ärkebiskop Jackelén som talare vid Nyhemsveckan möter kritik

Pingst. Bland den kommande Nyhemsveckans talare, som annonserats på Facebook, står Svenska kyrkans... måndag 16/5 13:58

Vården manas vara uppmärksam på barnhepatit

Vård. Folkhälsomyndigheten uppmanar vårdgivare att vara uppmärksamma på fall av inflammation i levern,... måndag 16/5 07:00

Ryska specialförband pekas ut som hot

Sverige. Ryska specialförband som genomför sabotage eller insatser med kryssningsrobotar. I den... söndag 15/5 18:00

Degraderad Skånberg dåligt för KD

Ledare Än en gång inleder riksdagsledamoten Tuve Skånberg (KD) en personvalskampanj. I många tidigare... lördag 14/5 00:00

Lärjungaträning i Kambodja

Missionsglimten Skumpande på småvägar anländer vi till den lilla byn. Vi ska ha en workshop om lärjungaskap.... lördag 14/5 00:00

Ny metod väcker hopp om att läka hjärtskador

Sjukvård. En ny typ av cellterapi har potential att läka skador på hjärtat efter en infarkt, enligt cell- och... söndag 15/5 15:00

Man ska inte tillåta sig behandlas som en slagpåse

Israelkommentar Israel har känsliga säkerhetsintressen i Syrien, där relationer med Ryssland måste hanteras på ett...
Följ Världen idag i sociala medier