Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Upprop efter Einár-mordet: ”Jesus kärlek starkare än hat”

Att kristendom ersatts med yoga i skolan är en av orsakerna till våldsutvecklingen i samhället. Det menar pastorn Roul Åkesson som startat ett Facebook-upprop bland pastorer efter mordet på rapparen Einár.

– Vi måste vakna, säger Åkesson, ledare för Street Church som i många år mött ungdomar och gängmedlemmar i Malmö på fredagskvällar.

Nyheter · Publicerad 10:30, 27 okt 2021

Varannan fredagskväll går Street church ut på gator och torg och möter ungdomar. I 19 år har de funnits tillgängliga i Malmös nattliv. De båda ledarna, Roul och Birgit Åkesson, har upplevt att många unga vill samtala med dem.

– Det är så öppet. Gängmedlemmar berättar saker för oss i förtroende, säger Roul Åkeson till Världen idag.

Efter rapparen Einárs död gick han ut på Facebook och uppmanade andra ledare och pastorer att finnas bland unga på stan.

– Det är krisläge nu och vi måste vakna. Vi kan inte vänta på att de ska komma och knacka dörr på kyrkan.

Det är ganska enkelt egentligen, menar Åkesson. Man kan gå en bönerunda, ställa upp ett bord med kaffe och biblar och gärna trycka upp tröjor eller västar med en text som visar att det är kyrkan som är ute.

– Vi som kristna har ett ansvar och jag upplever väldigt starkt att pastorer, äldste och styrelser behöver gå före. Om ledarna går ut så gör församlingsmedlemmarna det också.

Den våldstrend och det hat vi ser i vårt land är något som vi faktiskt kan stoppa genom att presentera Jesu förlåtelse som svaret och genom bön.

Åkessons erfarenhet är att både gängen och polisen uppskattar Street churchs närvaro på stan. Polisen har noterat att det är lugnare där de kristna befinner sig.

I sitt Facebookinlägg riktar Roul Åkesson även en uppmaning till politiker att öppna upp skolorna för pastorer och ungdomsledare igen.

”Ni politiker stängde skolorna för oss kristna och sa vi behövs inte. Ni stängde skolorna för Gideoniterna som delade ut Biblar på skolorna! Ni tog in yoga istället för bön till Jesus. Ni tog bort kristendomsundervisningen”, skriver han.

– Vi har förlorat mycket mark. För 20-30 år sedan var det självklart med kristna grupper på skolor. Det påverkar atmosfären på samma sätt som på gatorna, säger Roul Åkesson.

Samhället kallar bara på kyrkan när någon stor olycka har hänt, påpekar han, men vi behöver alltid finnas närvarande och ungdomarna behöver få höra att de är älskade och värdefulla.

– Det är viktigt att vi som kristna gör allt vad vi kan nu för att hjälpa barn och ungdomar.

Det är krisläge nu och vi måste vakna.

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Dansk abortlag kan ändras – minskat skydd för ofödda

Danmark. I Danmark har ofödda barn ett lagstadgat skydd från och med graviditetsvecka tolv. Lagstiftningen... fredag 29/9 10:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00