Jag längtar efter din frälsning, Herre, din undervisning är min glädje.
Psaltaren 119:174

Världen idag

Uppgifter: 750 dödades vid kyrka i Etiopien

Inifrån utbrytarregionen Tigray i Etiopien kommer uppgifter om en massaker på omkring 750 personer vid en ortodox kyrka i december.

Vid kyrkan finns ett kapell som påstås hysa förbundsarken, och det finns uppgifter om att människorna som dödades trodde att arken skulle föras bort av de attackerande soldaterna.

Nyheter · Publicerad 16:30, 25 jan 2021

Massakern ska ha ägt rum i mitten av december, men inte ha kunnat rapporteras tidigare på grund av att inga journalister tillåts resa in i Tigray. Ögonvittnen ska ha tagit sig de 20 milen till Tigrays regionhuvudstad Mekele till fots.

Ortodoxa kristna i Etiopien hävdar att Gamla testamentets förbundsark fördes till Aksum av Menelik, son till drottningen av Saba, och kung Salomo, efter Jerusalems förstörelse 586 f Kr. Sedan dess ska den, enligt denna teori, finnas i ett kapell vid kyrkan Maria av Sion, och bevakas natt och dag av en munk.

De första uppgifterna om massakern vid kyrkan kom från organisationen European External Programme with Africa (EEPA), som följer situationen på Afrikas horn.

Enligt dessa uppgifter ska medlemmar ur folkgruppen amhara i den ortodoxa kyrkans nationella ledning ha föreslagit att förbundsarken tillfälligt skulle föras till Bahir Dar, huvudstad i regionen Amhara, söder om Tigray. Detta på grund av de uppblossande striderna mellan Tigrays separatister och den etiopiska militären.

Men människorna vid kyrkan trodde att flytten var en förevändning för Etiopien att lägga beslag på artefakten, vilket ska ha utlöst blodbadet.

Det framgår inte av rapporterna varför soldaterna börjat skjuta, eller om människorna som velat skydda kyrkan varit beväpnade.

Uppgifterna om 750 dödade kommer också från EEPA.

Enligt EEPA ska händelsen ha inletts den 15 december med att etiopiska soldater och medlemmar ur Amhara-milisen närmade sig kyrkan. Människorna i och utanför kyrkan hävdade att soldaterna var där för att ta förbundsarken, och när folket gick ut från kyrkan ska skjutandet ha börjat.

Enligt den belgiske Etiopien­experten Jan Nyssen ska massakern ha ägt rum någon gång mellan den 17 och 20 december.

Han hävdar vidare att eritreanska soldater den 30 november 2020 enligt ögonvittnen ska ha dödat mellan 80 och 150 personer vid grottkyrkan Maryam Dengelat i bergen sydväst om staden Idaga Hamus i Tigray.

Biverkningar av mindfulness en viktig väckarklocka för Sverige

Ledare 20 000 personer med sviter av mindfulness hörde förra året av sig till organisationen Cheetah House... torsdag 25/2 00:10

Religionsfrihet nämndes inte i utrikesdeklarationen

Utrikespolitik. För första gången på flera år nämns inte frågan om religionsfrihet eller religiösa minoriteter i... onsdag 24/2 17:00

Linde pressades om bistånd till Islamic Relief

Utrikespolitik. Iran, Turkiet, svenskt bistånd och ett eventuellt svenskt Natomedlemskap var några av de många... onsdag 24/2 16:50

Framgång är inte mätbara resultat, utan äkthet och trohet inför Gud.

Inför söndag 1 Mos 32:22–31 Det blir ingen vändning utan omvändelse. Det blir ingen förändring i samma gamla... torsdag 25/2 00:00

Hur kan vi hjälpa vår son som har ångest?

Familjefrågan. Vår son som är 25 år har mycket ångest. Under mellanstadiet och högstadiet blev han mobbad. Han bor...
Följ Världen idag i sociala medier