Nyheter

Tystnad i SVT väckte debatt om censur

SVT:s tittare fick inte se alla delar av den norska presskonferensen om dådet i Kongsberg. Foto: NTB/TT
SVT:s tittare fick inte se alla delar av den norska presskonferensen om dådet i Kongsberg. Foto: NTB/TT
STOCKHOLM 2021-02-15Charlotta Friborg, ansvarig utgivare på SVT Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT / Kod: 10078** OUT DN, Dagens Industri (även arkiv) och Expressen ** Foto: Svenska Dagbladet
STOCKHOLM 2021-02-15Charlotta Friborg, ansvarig utgivare på SVT Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT / Kod: 10078** OUT DN, Dagens Industri (även arkiv) och Expressen ** Foto: Svenska Dagbladet
STOCKHOLM 20200710Exteriör på Sveriges Television, SVT och Utbildningsradion, UR.Foto: Christine Olsson / TT / Kod 10430 Foto: TT NYHETSBYRÅN
STOCKHOLM 20200710Exteriör på Sveriges Television, SVT och Utbildningsradion, UR.Foto: Christine Olsson / TT / Kod 10430 Foto: TT NYHETSBYRÅN

När SVT skulle sända direkt från den norska polisens presskonferens i fredags meddelade programledaren att man vid behov skulle sänka ljudet för tv-tittarna. När inslaget visades var ljudet helt borta. Saken har gett upphov till en diskussion om censur, men SVT tillbakavisar anklagelserna.

Publicerad Uppdaterad

Tyvärr hade vi under sändningen flera tekniska problem relaterade till ljudöverföringen från Norge.

Charlotta Friborg, ansvarig utgivare SVT

På fredagen direktsände SVT Nyheter ett program om pilbågsdådet i norska Kongsberg, där en 37-årig man dödade fem personer med pilbåge.

När man några minuter in i sändningen ska lämna över till den norska polisens presskonferens säger programledaren Olivia Elander:

”Vi är återhållsamma med uppgifter om den här misstänkte mannen. Vi kommer därför vid behov att behöva sänka ljudet vid vissa tillfällen.”

Därefter visas presskonferensen i bild, men helt utan ljud och Elander säger att SVT har tekniska problem med ljudet, från Norges sida.

När inslaget väl visas med ljud utelämnas dock sista delen av polisens redogörelse. I NRK:s fullständiga sändning talar polisen i denna del bland annat om terrorparagrafen. Han säger att åtalet inte gäller terror så här långt, att frågan värderas fortlöpande och att de vidare efterforskningarna kommer att visa om denna paragraf kommer till användning.

Tidigare i SVT:s sändning har dock reportern Karin Moberg berättat om 37-åringens konvertering till islam och att det sedan tidigare finns misstankar om någon form av radikalisering. Mannen ska bland annat ha publicerat en film på Youtube 2017, där han säger sig vara muslimsk budbärare.

SVT:s hantering av polisens pressträff har gett upphov till en diskussion om censur. Journalisten, författaren och satirikern Jens Ganman hävdar i ett inlägg på Facebook att han ”fått bra information direkt inifrån” tv-huset:

”Det som hände var i korthet att programledaren Olivia Elander läste upp interna instruktioner av misstag.”

Anledningen till detta skulle enligt Ganman vara ”debaclet med Göran Lambertzs direktsända presskonferens” där SVT fick kritik för att man indirekt röjde kvinnan som anklagade Lambertz för våldtäkt.

Journalisten Emanuel Karlsten nämner också presskonferensen med den tidigare justitiekanslern Lambertz, även om han till skillnad från Ganman menar att detta inte är ett tecken på censur. SVT var inte beredda på att Lambertz skulle nämna namnet på målsägaren, skriver han i ett inlägg på sin egen plattform och förklarar att SVT därmed blev ansvarig utgivare för budskap som står i direkt strid med pressetiken. Karlsten menar att orsaken till att SVT skulle sänka ljudet på den norska presskonferensen var att man inte ville riskera att göra ett pressetiskt misstag igen.

SVT Nyheters programchef Charlotta Friborg hänvisar också till ”pressetiska avvägningar” när Världen idag tar kontakt.

– Vi har så här långt avstått från att publicera den misstänkte gärningsmannens namn och vi hade i det läget inte heller fattat beslut om att publicera de mördade personernas namn. Därför var instruktionen att gå tillbaka till studion om det skulle komma till namnpubliceringar under sändningen. Tyvärr hade vi under sändningen flera tekniska problem relaterade till ljudöverföringen från Norge, svarar hon i ett mejl till Världen idag.

Om orsaken till den utelämnade delen av presskonferensen också är tekniska problem är dock oklart. Charlotta Friborg svarar inte heller på om det som programledaren Olivia Elander läser upp är SVT:s interna instruktion.

Powered by Labrador CMS