Nyheter

Turkiet: Ja till Nato om vi får amerikanska stridsflyg

Turkiet kommer att godkänna den svenska Natoansökan om USA håller sitt löfte om försäljning av F-16 plan till landet, säger Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Foto: Mindaugas Kulbis/AP/TT
Turkiet kommer att godkänna den svenska Natoansökan om USA håller sitt löfte om försäljning av F-16 plan till landet, säger Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Foto: Mindaugas Kulbis/AP/TT
Recep Tayyip Erdogan, Turkiets president. Foto: Dimitris Papamitsos/AP/TT
Recep Tayyip Erdogan, Turkiets president. Foto: Dimitris Papamitsos/AP/TT

Turkiet kommer att godkänna den svenska Natoansökan om USA håller sitt löfte om försäljning av F-16 plan till landet, säger Turkiets president Recep Tayyip Erdogan enligt Reuters.– Om USA håller sina löften så kommer vårt parlament att hålla sina löften. Det turkiska parlamentet har sista ordet vad gäller Sveriges Natomedlemskap, säger Erdogan enligt Reuters.

Publicerad Uppdaterad

Den turkiska presidenten har tidigare sagt att de båda sakerna inte har med varandra att göra. Nyligen var han till och med upprörd över att USA:s president Joe Biden så tydligt kopplar ihop köpen av F16-plan med godkännande av svenskt Natomedlemskap.

Enligt Reuters ska Erdogan nu ha sagt till reportrar att Turkiets utrikesminister Hakan Fidan och USA:s dito Antony Blinken diskuterat Sveriges Natomedlemskap i New York förra veckan.

Turkiet vill köpa 40 F-16-flygplan från USA. Affären har ett uppskattat värde på 6 miljarder dollar, och utöver uppdaterade och moderniserade stridsflygplan ingår hundratals bomber och jaktrobotar.

Den amerikanska kongressen har dock inte gett klartecken till försäljningen.

Samtidigt utreds nu senatorn Bob Menendez, som varit en av de största motståndarna till en F-16-försäljning till Turkiet, för korruption och kraven på hans avgång blir allt högre.

På söndag den 1 oktober öppnar det turkiska parlamentet igen efter sommaruppehållet. Ett viktigt datum, eftersom Erdogan har lovat att han så snart som möjligt därefter ska skicka över den svenska Natoansökan till parlamentet för ratificering.

På detta skakade statsminister Ulf Kristersson (M) och Erdogan hand vid Natotoppmötet i Vilnius i somras.

”Överenskommelsen i Vilnius var att ratificering skulle ske så snart som möjligt. Vi utgår från att det gäller”, säger utrikesminister Tobias Billström i en skriftlig kommentar till TT efter Erdogans nya besked.

Billström har tidigare framhållit att det gick snabbt för Finland att få sitt medlemskap godkänt av det turkiska parlamentet – bara ett par veckor.

Utöver Turkiet är Ungern det enda landet i Nato som ännu inte godkänt Sveriges ansökan. Ungerns premiärminister Viktor Orbán ska i somras ha lovat Ulf Kristersson att landet inte ska sinka Natoprocessen.

När det ungerska parlamentets höstsession inleddes på måndagen tog Orbán upp Sveriges Natoansökan, men gav tecken på att besked kan dröja.

– Jag undrar om det finns någonting brådskande som tvingar oss att ratificera Sveriges Natoansökan. Jag kan inte se några sådana omständigheter, sade Orbán enligt Reuters, skriver DN.

I förra veckan uppgav det ungerska regeringspartiet Fideszs gruppledare att de förmodligen inte kommer säga ja till Sverige under året, och hänvisade då till ett flera år gammalt tv-inslag från Utbildningsradion kring urholkningen av den ungerska demokratin.

Powered by Labrador CMS