Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Trumps miljardplan ska få liv i fredsprocess

”Århundradets deal” har den amerikanska administrationen döpt sin ambitiösa plan för en lösning på konflikten mellan Israel och palestinierna till. Den ekonomiska delen av initiativet har nu presenterats och syftar till att kraftigt öka tillväxten i palestinska områden.

Nyheter · Publicerad 16:10, 26 jun 2019

Under tisdagen och onsdagen presenterar USA den ekonomiska planen vid en konferens i Bahrains huvudstad Manama.

Den amerikanske presidenten Donald Trump har valt att prioritera den ekonomiska delen av sin plan före det som har med de mer känsliga politiska frågorna att göra, till exempel gränser och Jerusalems status. Detta ska man i stället återkomma till senare i höst, något som också beror på att Israel går till val i september.

Den ekonomiska satsningen omfattar enligt Reuters investeringar på motsvarande 470 miljarder kronor och ska fördelas över tio år. Det berör 179 infrastruktur- och affärsprojekt, huvuddelen i de palestinska områdena men även i Egypten, Jordanien och Libanon.

Det är främst genom rika gulfstater, subventionerade lån och privat kapital som planen ska finansieras, enligt Reuters.

Man beräknar skapa en miljon jobb i Västbanken och Gaza och därmed kraftigt sänka arbetslösheten och minska fattigdomen.

Skepsisen mot de amerikanska planerna är stor hos det palestinska ledarskapet som valt att inte medverka på konferensen i Manama.

Men klimatet i regionen har förändrats de senare åren och det kan ses som en vinst för Trump att representanter för länder som Saudiarabien, Egypten, Marocko, Förenade arab­emiraten Jordanien och Qatar enligt Fox News anmält att de kommer att vara på plats under konferensen.

USA, som under Trump på nytt profilerat sig tydligt som vänner till Israel, försöker nu hitta sätt att få palestinierna till förhandlingsbordet och samtidigt bibehålla den goda relationen till Israel.

Det är Jared Kushner, Donald Trumps svärson samt rådgivare i Vita huset, som är ansvarig för fredsplanen. I en intervju med Al Jazeera försvarar Kushner det tidigare beslutet att flytta USA:s ambassad till Jerusalem.

– Israel är en suverän nation, en suverän nation har rätt att avgöra var deras huvudstad ligger, och USA har rätt att erkänna beslutet från en annan suverän nation, vilket är vad vi valde att göra, säger han.

Israel är en suverän nation, en suverän nation har rätt att avgöra var deras huvudstad ligger.

Trump mötte människor som förföljts för sin tro

USA. Förföljda troende från ett tiotal olika länder besökte nyligen USA:s president Donald Trump. Några tackade presidenten för hans administrations...

Boris Johnson tar över efter Theresa May

Storbritannien. Nu står det klart. Boris Johnson går segrande ur partiledarstriden i brittiska Konservativa partiet – och blir därmed Storbritanniens nästa...

Bejakar prostitution – hyllas av politiker

Ledare Margot Wallström skrev den 8 juli på sin Facebooksida om hur hon följt med poliser och socialarbetare ner i den undre världen och hur hon upplevde...

Utebliven tidning

Postupplagan av tisdagstidningen (23/7) hämtades inte på tryckeriet under måndagen. Det gör att prenumeranter som får Världen idag med posten inte...