HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Det var när Israels premiärminister Benjamin Netanyahu besökte Vita huset som USA:s president Donald Trump skrev under proklamationen. Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT

Trump erkänner Israels suveränitet över Golan

USA:s president Donald Trump har nu erkänt Israels suveränitet över de ockuperade Golanhöjderna. – Israel har aldrig haft en bättre vän än er, sade Israels premiärminister till Trump efter beslutet som, enligt kritikerna, kan få långtgående och farliga följder.

Nyheter · Publicerad 09:15, 26 mar 2019

Trump undertecknade ett dekret med beslutet i Vita huset i närvaro av Israels premiärminister Benjamin Netanyahu som var på besök på måndagen.

– Det här borde ha skett för många decennier sedan, sade Trump när han höll i pennan.

Golanhöjderna är ett bergsområde som erövrades av Israel från Syrien i sexdagarskriget 1967 och som senare annekterades tillsammans med östra Jerusalem.

Ett påtagligt nöjd Netanyahu sade att Israel erövrade Golanhöjderna i ett rättmätigt försvarskrig och att det judiska folket har funnits i området i tusentals år.

Han tackade också Trump flera gånger. Israel har haft turen att ha haft många amerikanska presidenter som vän, påpekade Netanyahu.

– Men Israel har aldrig haft en bättre vän än er, sade han till Trump.

Trumps beslut kan hjälpa Netanyahu inför parlamentsvalet i Israel den 9 april. Flera röster, både bland Netanyahus vänner och motståndare, har talat om en politisk present till israelen från Trump.

Annekteringen har aldrig erkänts av det internationella samfundet. Syrien har meddelat att det fortsatt betraktar Golanhöjderna som ett syriskt territorium som förr eller senare ska befrias.

Efter att Trump skrev på dekretet kom ett uttalande från den syriska regeringen om att det är en ”attack mot Syriens suveränitet och territoriella integritet”, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Sana.

EU har kritiserat beslutet. Det har också bland andra Ryssland, Iran och Turkiet gjort. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har sagt att han ska ta upp frågan om Golanhöjderna i FN.

Bedömare har också pekat på att USA, som motiverar sina sanktioner mot Ryssland med den folkrättsvidriga annekteringen av den ukrainska Krimhalvön 2014, kan få liknande argument vända emot sig.

Trump har tidigare rört upp känslor i regionen genom att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och flytta USA:s ambassad dit från Tel Aviv.

EU:s ordförandeland Rumänien har nu klargjort att det bryter mot unionens hållning och gör samma sak som USA. Honduras president Juan Orlando Hernández har också börjat glida i den riktningen.

Golanhöjderna

Golanhöjderna, som ligger vid Israels gräns mot Syrien, har ett viktigt militärstrategiskt läge. Under sexdagarskriget 1967 ockuperades de av Israel, som 1981 annekterade området.

Syrien kräver att Israel drar sig tillbaka från Golanhöjderna. Förhandlingar länderna emellan avbröts dock år 2000 och frågan har förblivit olöst. Situationen har komplicerats av att cirka 20 000 israeliska bosättare lever i området.

Anställda hoppar av barnklinik som behandlar könsdysfori

Storbritannien. Fem anställda vid Britain’s National Health Service (NHS) har valt att lämna sina tjänster på en klinik som arbetar med barn som kan ha könsdysfori....

Dagen efter katastrofen – men före jublet

Ledare Under en vecka på året blir de vanliga samtidspolitiska diskussionerna jämförelsevis små. Frågor som annars utlöser stora och infekterade debatter...