Salig är den som håller ut i prövningen, för när han har bestått provet ska han få livets krona.
Jakobs brev 1:12

Världen idag

Trots skandalerna – Sverige samlar nytt stöd till UNRWA

FN:s organ för palestinska flyktingar, UNRWA, har nyligen skakats av en stor korruptionsskandal och kritiseras återkommande för att utnyttjas för antisemitism och våld mot Israel.

Men utrikesminister Ann Linde (S) driver nu på för att samla stöd och pengar till UNRWA.

Nyheter · Publicerad 06:00, 2 maj 2020

Nyligen stod Ann Linde tillsammans med Jordaniens utrikesminister Ayman Safadi som värdar för ett digitalt, strategiskt möte på ministernivå i syfte att hitta vägar för att ”stödja UNRWA ekonomiskt och politiskt”, skriver Linde på Twitter.

Deltagarna ”utforskade vägar för att bistå” UNRWA och för att ”expandera dess donationsbas och finansieringsmöjligheterna”, som det heter i en skrivelse som publicerats på regeringens webbplats.

Att Sverige på nytt ställt sig i spetsen för att samla in pengar till UNRWA ska ses i ljuset av avslöjandet förra året att dess förre toppchef tillsammans med sin älskarinna flugit business class över världen, med stöd av bland annat svenska skattemedel.

När ledningen sedan granskades inom FN kom man fram till att det förekommit ”misskötsel, nepotism, repressalier och andra former av maktmissbruk för personlig vinning vilket äventyrat organisationens trovärdighet och intressen”, rapporterade Svenska Dagbladet förra hösten.

Flera länder frös sina bidrag till organet, dock inte Sverige. I stället fortsatte dåvarande utrikesminister Margot Wallström (S) att samla stöd till FN-organet genom bland annat en påkostad resa, något Världen idag tidigare berättat om.

Ledningen för UNRWA har bytts ut och i december röstade FN för ett nytt treårigt mandat för organet, bara Israel och USA röstade emot.

Två månader tidigare presenterades en rapport om hur UNRWA:s skolor används för att sprida hat mot judar.

Kartor där Israel raderats, minderåriga barn med vapenattrapper och sånger om blodiga kampsånger och terroristhyllningar på lektionstid var något av det rapporten avslöjade.

För några dagar sedan rapporterade israeliska nyhetsmedier att en handgranat och en militär skyddsväst hittats i en av UNRWA:s skolor i Gaza. FN-organet fördömde i ett uttalande den individ eller grupp som bar ansvaret.

”Användande av skolor för militära syften är strikt förbjudet under internationell, humanitär lag”, skrev UNRWA.

UNRWA

UNRWA står för United Nations Relief and Works Agency och är FN:s flyktingorgan för palestinska flyktingar.

Om du frågar mig vill jag inte alls tillbaka till det gamla vanliga.

Ledarkrönika I mitten på mars, precis innan mycket stängdes ner i vårt samhälle, var jag och min fru och... torsdag 24/9 00:00

Aron Flams advokat: Handlar om yttrandefrihet

Upphovsrätt. Komikern Aron Flam och Beredskapsmuseet möttes under torsdagen i Stockholm tingsrätt för att göra... fredag 25/9 19:00

Coronakrisen drev Europas största bordell i konkurs

Tyskland. För att stoppa smittan förbjöds prostitution tillfälligt i hela Tyskland den 16 mars. Nu upphävs... fredag 25/9 16:00

Ingen paus för förföljelsen under corona

Missionsglimten Under corona­pandemin har jag skickat flera vädjanden om förbön för kristna som förföljs på grund... torsdag 24/9 00:10

Hur blir jag bättre på att lyssna på min fru?

Familjefrågan Jag har ett problem. Min fru och flera andra blir lätt irriterade på mig för att de upplever att...