Vem har jag i himlen utom dig? Och har jag dig, söker jag inget på jorden.
Psaltaren 73:25

Världen idag

Transperson tog guld i simmästerskap för damer – ifrågasätts

Transpersonen Lia Thomas fortsätter att simma ifrån sina kvinnliga konkurrenter i simbassängen. Nyligen tog Thomas guld i NCAA-mästerskapet i simning.

Flera röster är starkt kritiska mot att en person som föddes som man tillåts tävla i damklassen.

Nyheter · Publicerad 20:00, 22 mar 2022

I januari berättade Världen idag att transpersonen Lia Thomas, som tidigare simmat i herrlopp, numera tävlar som kvinna och krossar rekordtider på löpande band. Nyligen blev Thomas den första biologiska mannen som vann guld för damer i ett NCAA-mästerskap i simning.

NCAA står för National Collegiate Athletic Association och är en nationell amerikansk tävling för collegestudenter.

Några av åskådarna i arenan gav uttryck för sitt missnöje, bland annat ropade en person i publiken ordet ”fuskare” i samband med att Thomas gav en intervju, uppger CNN.

Flera idrottsstjärnor är kritiska till Lia Thomas medverkan i damidrotten.

”Det gör mig så ..... arg att idrottsorganisationer förstör damidrotten. Det här ett bara ännu ett exempel på hur män gör damidrotten till åtlöje”, skriver gångstjärnan Perseus Karlström i sociala medier.

– Det handlar inte om att utesluta transpersoner från att vinna någonsin. Men det handlar om att inte tillåta dem att vinna när de inte var i närheten av att vinna som män, säger förre tennisstjärnan Martina Navratilova till News Nation.

Michael Phelps, som vunnit 21 OS-guld i simning och därmed rankas som tidernas främste olympiske idrottare, har tidigare uttryckt att något måste göras åt den konkurrensfördel en transatlet har gentemot konkurrenter som är födda som kvinnor.

– Det är väldigt komplicerat. Men jag tycker att sport ska spelas på en jämn spelplan, det måste vara lika villkor. För det är vad sport är, sade den amerikanske simmarlegendaren till CNN.

Även lovsångsledaren Sean Feucht, välkänd frontfigur för turnén ”Let us worship” som besökt många platser runt om i USA, har gått ut och kritiserat faktumet att en simmare som tidigare tävlat som man nu får tävla i damklassen.

”I det här ögonblicket applåderas en man för att ha vunnit i ett kvinnligt mästerskap i simning. Det borde uppröra alla vettiga amerikanska medborgare. Varje pastor, ledare, far och mor i USA måste ta ställning mot detta vansinne”, skriver Feucht i ett inlägg på Twitter.

Varje pastor, ledare, far och mor i Amerika måste ta ställning mot detta vansinne.

Natobeslut kan få oväntad effekt på riksdagsvalet

Ledare Medborgarna har fått en lektion i hur den politiska makten fungerar i Sverige. Efter en sluten... onsdag 18/5 00:10

Pressade abortliberaler framför radikala förslag

Abort I USA riktas nu skarp kritik mot president Joe Biden sedan Vita Huset, enligt kritiker, uppmuntrat... onsdag 18/5 15:00

Nässprej mot PTSD utvecklas i Israel

PTSD. Ett nytt medicinskt nässprej för behandling av posttraumatisk stress har framtagits av israeliska... onsdag 18/5 12:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den... onsdag 18/5 00:10

Nyhems förkunnare bör stå för bibeltrohet

Ledare Samtal är bättre än stängda dörrar. Att lyssna med respekt på motståndarens argument är viktigt.... onsdag 18/5 00:00

Krav på abort för ukrainska kvinnor – väcker motstånd

Abort. Ukrainska kvinnors tillgång till abort har seglat upp som en prioriterad fråga för flera... onsdag 18/5 07:00

Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka...
Följ Världen idag i sociala medier