Med Guds makt blir ni genom tron bevarade till den frälsning som finns beredd och skall uppenbaras i den sista tiden
1 Petrusbrevet 1:5

Världen idag

Transperson tog guld i simmästerskap för damer – ifrågasätts

Transpersonen Lia Thomas fortsätter att simma ifrån sina kvinnliga konkurrenter i simbassängen. Nyligen tog Thomas guld i NCAA-mästerskapet i simning.

Flera röster är starkt kritiska mot att en person som föddes som man tillåts tävla i damklassen.

Nyheter · Publicerad 20:00, 22 mar 2022

I januari berättade Världen idag att transpersonen Lia Thomas, som tidigare simmat i herrlopp, numera tävlar som kvinna och krossar rekordtider på löpande band. Nyligen blev Thomas den första biologiska mannen som vann guld för damer i ett NCAA-mästerskap i simning.

NCAA står för National Collegiate Athletic Association och är en nationell amerikansk tävling för collegestudenter.

Några av åskådarna i arenan gav uttryck för sitt missnöje, bland annat ropade en person i publiken ordet ”fuskare” i samband med att Thomas gav en intervju, uppger CNN.

Flera idrottsstjärnor är kritiska till Lia Thomas medverkan i damidrotten.

”Det gör mig så ..... arg att idrottsorganisationer förstör damidrotten. Det här ett bara ännu ett exempel på hur män gör damidrotten till åtlöje”, skriver gångstjärnan Perseus Karlström i sociala medier.

– Det handlar inte om att utesluta transpersoner från att vinna någonsin. Men det handlar om att inte tillåta dem att vinna när de inte var i närheten av att vinna som män, säger förre tennisstjärnan Martina Navratilova till News Nation.

Michael Phelps, som vunnit 21 OS-guld i simning och därmed rankas som tidernas främste olympiske idrottare, har tidigare uttryckt att något måste göras åt den konkurrensfördel en transatlet har gentemot konkurrenter som är födda som kvinnor.

– Det är väldigt komplicerat. Men jag tycker att sport ska spelas på en jämn spelplan, det måste vara lika villkor. För det är vad sport är, sade den amerikanske simmarlegendaren till CNN.

Även lovsångsledaren Sean Feucht, välkänd frontfigur för turnén ”Let us worship” som besökt många platser runt om i USA, har gått ut och kritiserat faktumet att en simmare som tidigare tävlat som man nu får tävla i damklassen.

”I det här ögonblicket applåderas en man för att ha vunnit i ett kvinnligt mästerskap i simning. Det borde uppröra alla vettiga amerikanska medborgare. Varje pastor, ledare, far och mor i USA måste ta ställning mot detta vansinne”, skriver Feucht i ett inlägg på Twitter.

Varje pastor, ledare, far och mor i Amerika måste ta ställning mot detta vansinne.

Veckans KD-affär vittnar om en partikultur på glid

Ledare För ett halvår sedan fick Kristdemokraterna gå in i regering som näst starkaste parti. Det var en... lördag 18/3 00:10

Utredaren: Ingen anledning att misstro tjänstemän

Polischefshärvan. Att kontakta andra personer som sökte Linda Staafs chefstjänst eller intervjua personer som var... måndag 20/3 08:13

Omdömeslöst när SVT gör pr för dragqueens

Ledare Snusk och förvirring på bästa sändningstid. Så kan man utan överdrift beteckna SVT:s nya... fredag 17/3 00:10