Nyheter

Tobias Billström: Ingen ”quick fix” att kyla ner koransituationen

Intresset var stort för regeringens syn på koranbränningarna och protesterna mot Sverige. Foto: Oscar Olsson/TT
Intresset var stort för regeringens syn på koranbränningarna och protesterna mot Sverige. Foto: Oscar Olsson/TT
Morgan Johansson (S). Foto: Oscar Olsson/TT
Morgan Johansson (S). Foto: Oscar Olsson/TT

Regeringen arbetar med att kyla ner situationen efter koranbränningarna, men det är ett arbete som kommer att pågå under lång tid. Det är budskapet från regeringen. – Detta är inte en fråga om någon ”quick fix”, säger utrikesminister Tobias Billström (M).

Publicerad Uppdaterad

Man ska också komma ihåg att vissa stater vill ha en konflikt i de här frågorna.

Tobias Billström (M)

Regeringen informerade under torsdagen riksdagens utrikesutskott om korankrisen. Bakgrunden var att Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Morgan Johansson hade krävt information från regeringen om hur den hanterar den pågående korankrisen.

Statsminister Ulf Kristersson (M) och utrikesministern har varit återhållsamma med att uttala sig om den senaste korankrisen, där flera ledare i muslimska länder gjort hätska angrepp mot Sverige.

– Jag kan bara konstatera att regeringen hittills har legat lågt under den här krisen och i praktiken inte sagt någonting. Det kan jag ha en viss förståelse för, men man har samtidigt en skyldighet att visa ledarskap och svara på allmänhetens frågor, sade Morgan Johansson på tisdagen.

Kristersson och Billström har dock gjort en del skriftliga uttalanden.

Efter torsdagens möte fick utrikesminister Tobias Billström frågan om regeringen har lyckats att dämpa den hätska stämningen mot Sverige i muslimska länder.

– Arbetet pågår, och det kommer att pågå under lång tid framöver, säger Billström.

Han betonar att det är ett allvarligt läge, där bilden av Sverige påverkas på ett negativt sätt.

– Vår främsta och viktigaste uppgift är att värna svenska intressen och svenskars säkerhet både här och i utlandet, säger Billström.

– Vi bör ta den händelseutveckling som nu är i gång på stort allvar, alla i vårt land bör göra det.

För hans egen del pågår samtal i alla möjliga diplomatiska kanaler, och han understryker att dialog är viktig.

– I det här läget bör man ha en balans i sin externa kommunikation, man ska också komma ihåg att vissa stater vill ha en konflikt i de här frågorna och använder sig av dem som en del i sin egen inrikespolitiska debatt, säger Billström.

Han betonar att regeringen arbetar för att ge bilden att Sverige är ett land som står upp för åsikts- och yttrandefrihet.

– Regeringen vill dock också betona att vi tar avstånd från koranbränningar, och bränningar av alla heliga skrifter, för det är alltså inte så att det som är lagligt alltid är lämpligt, säger Billström.

Powered by Labrador CMS