Men Jesus sade till Simon: ”Var inte rädd. Från och med nu ska du fånga människor.”
Lukasevangeliet 5:10b

Världen idag

Tiotusentals Gazabarn deltar i Hamas läger

Tiotusentals minderåriga ska ha anmält sig till terrororganisationen Hamas militära sommarläger för barn och ungdomar. Årets upplaga har namngetts efter den elva dagar långa striden mellan Israel och Hamas nyligen, ”Kampen om al-Quds svärd”.

Nyheter · Publicerad 08:00, 1 jul 2021

Palestinska militärläger för barn och ungdomar har förekommit i minst 20 år, enligt uppgifter i medier. Där lär sig barnen, som ofta kallas ”Qassams vargungar”, att använda vapen och skolas i Hamas doktriner. Just detta läger, arrangerat av Hamas väpnade gren Izz ad-Din al-Qassam-brigaderna, hålls för femte året i rad.

I en pr-video för lägren ”Återvändandets pionjärer” och ”Kampen om al-Quds svärd” ses pojkar, ungdomar och vuxna genomgå intensiv militärträning, inklusive med vapen. De ålar sig fram ur trånga hål och hoppar genom brinnande ringar.

Anmälan skulle enligt videon ske mellan den 14 och 18 juni, ”vid din närmaste moské liksom vid registreringscenter på allmänna platser, mellan eftermiddagsbönen och kvällsbönen”. Enligt en talesperson för Israels premiärminister anmälde sig ”tiotusentals barn”.

Analytikern Joe Truzman vid det amerikanska forskningsinstitutet FDD beskriver sommarlägren som ren indoktrinering.

– Vad man försöker göra här är att förbereda omyndiga barn för att eventuellt ansluta sig till militära grupper före 16 års ålder, säger han till tidningen Algemeiner.

– Det är helt normalt för någon i Gaza. Många barn ser upp till dessa väpnade grupper, som är deras frihetskämpar. Det finns inget mer ärorikt än att ansluta sig till en väpnad grupp och bli en martyr.

I ett inlägg på Twitter visar Joe Truzman att gruppen Islamiska jihad i Palestina har lagt upp en pr-video från förra helgens militära sommarläger för barn. Bland annat kan småpojkar ses marschera med trägevär och öva sig på att gripa vad som ska föreställa en israelisk soldat.

David Bedein, som leder organisationen Center for Near East Policy Research, ifrågasätter i en video att FN-organet UNRWA, som driver skolor i Gaza, tillåter rekryteringen av det som i praktiken är barnsoldater.

Minst ett barn under 18 år som dödades under de senaste striderna med Israel ska ha varit medlem i Hamas, skriver Algemeiner.

År 2000 skrev New York Times om hur 25 000 palestinska tonåringar tränats i ”kidnappningar, överfall och vapenanvändning” vid ett sommarläger som enligt den israleiska militären förebådade nya palestinska uppror.

I Israel arrangeras militära läger, så kallade Gadna, som förbereder 16- och 17-åringar för militärtjänstgöring.

Det förekommer även att yngre pojkar deltar i privat miltär träning i landet. Caliber 3, en utbildare som godkänts av bland annat Israels försvarsmakt, arrangerar varje år månadslånga sommarläger för pojkar mellan 15 och 17 år. På schemat står kampsport, vapenträning och information om sionism och judisk historia.

Väntad åtgärd mot våldet – och ett oväntat förslag

Ledare Varje vecka nya bilder från det alltmer otrygga Sverige. Barn hamnar i korseld mellan kriminella.... lördag 24/7 00:00

FN-konferens mot rasism ledde till ny våg av antisemitism

Israelkommentar Denna höst har det gått tjugo år sedan FN:s världskonferens mot rasism gick av stapeln i Durban,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier