Aktivism

Thunberg deporterad från Israel – reser hem med flyg

Greta Thunberg uppges vara ombord på ett flygplan hem, via Frankrike, efter att Israel på tisdagen deporterat henne. T h: Thunberg ombord på fartyget Madleen.

Greta Thunberg är på väg hem efter att israeliska myndigheter bordat fartyget Madleen på dess väg mot Gaza. Thunberg, som brukar vägra flyga på grund av sin klimataktivism, deporteras nu tillbaka till Sverige med flyg. 

Publicerad Senast uppdaterad

Greta Thunberg var tillsammans med andra aktivister på väg till Gaza när deras fartyg Madleen bordades av israeliska marinen. Efter 20 timmar i förvar fördes de tolv aktivisterna till Ben Gurion-flygplatsen, där de förhördes.

Åtta av dem har vägrat att skriva under dokument där de medger att de har agerat illegalt, meddelar Moatasem Zedan från den israeliska människorätts­organisa­tionen Adalah, som gett gruppen juridisk rådgivning under natten. 

Han säger att aktivisterna är medvetna om konsekvenserna och att de valt att göra ett politiskt uttalande.

Thunberg är en av de fyra som valde att inte stanna kvar.

– Hon sade till juristerna att det kan skada sakfrågan att stanna och att hon kan göra större nytta utanför Israel, säger Zedan. 

Enligt israeliska medier reste Thunberg utan eskort. Ovanligt, skriver israeliska nyhetssajten N12, eftersom Thunberg ”är känd för att inte gå ombord på flyg på grund av den miljöförorening de skapar”.

På tisdagseftermiddagen mellanlandade hon i Franrike, där hon mötte pressen, rapporterar TV4 Nyheterna. Thunberg hävdade där att gruppen blivit ”attackerade och kidnappade av Israel”. 

Greta Thunberg på plats på flygplatsen Charles de Gaulle i Paris.

Freedom Flotilla, den organisation som står bakom seglatsen, skriver i ett uttalande att man uppmanat delar av gruppen att gå med på deportering för att skapa bättre kommunikationsmöjligheter och tala för de aktivister som fortfarande är kvar. Samtliga protesterade dock mot Israels ingripande, som organisationen kallar för ”politiskt motiverad” och ”i strid med internationell rätt”. 

Israel agerade dock i enlighet med det direktiv som FN fastslog 2010, då ett liknande fartyg, Mavi Marmara, ämnade bryta blockaden och nå Gaza under rådande krigstillstånd men blev bordat av Israel. 

På uppdrag av dåvarande FN:s general­sekreterare Ban-Ki Moon tillsattes en kommitté för att utreda bordningen, och i maj 2011 publicerade Palmer­kommittén sin rapport. Där befanns att blockaden var en legitim säkerhetsåtgärd eftersom Israels säkerhet ansågs hotad av militanta grupper i Gaza, och man gav Israel rätt att, även på internationellt vatten, stoppa dylika aktioner.

Sveriges utrikesdepartement skriver i en kommentar att representanter från ambassaden i Tel Aviv fick konsulärt tillträde till Greta Thunberg under natten.

Israels utrikesdepartement uppger att de som vägrar att skriva på deportations­dokument och lämna Israel kommer att ”ställas inför rättslig instans i enlighet med israelisk lag, för att godkänna deras deportation”. Detta då Israel anser att gruppen har tagit sig till landet illegalt.

Powered by Labrador CMS