Nyheter

Talibanerna vill utse en egen FN-ambassadör

Talibanerna vill ha inflytande i FN. På bilden ses talibaner framför en väggmålning i Kabul. Foto: Felipe Dana/AP/TT
Talibanerna vill ha inflytande i FN. På bilden ses talibaner framför en väggmålning i Kabul. Foto: Felipe Dana/AP/TT
FN:s generalsekreterare António Guterres talade på tisdagen inför världsledarna i generalförsamlingen. Foto: Eduardo Munoz/AP/TT
FN:s generalsekreterare António Guterres talade på tisdagen inför världsledarna i generalförsamlingen. Foto: Eduardo Munoz/AP/TT

Ett FN-utskott, där bland annat Sverige ingår, ska avgöra om Afghanistans talibanregim ska få tala inför världsledarna i FN:s generalförsamling. Talibanerna säger sig också ha utsett landets nya FN-ambassadör.Samtidigt säger talibanerna att flickor ska få gå i skolan igen – ”snart”.

Publicerad Uppdaterad

Det nya talibanstyret i Afghanistan har skickat ett brev till generalsekreterare António Guterres och begärt att få tala i generalförsamlingen, säger en talesperson för FN till AFP. Brevet är daterat den 20 september, dagen innan församlingen inleddes.

I brevet framgår att Afghanistans FN-ambassadör Ghulam Isaczai, som tillsattes av den numera avsatta regeringen, inte längre representerar landet. I stället har talibanerna nominerat talespersonen Suhail Shaheen till att bli Afghanistans permanente representant i FN.

Isaczai hävdar å sin sida i ett eget brev till FN att han fortsatt är Afghanistans FN-ambassadör.

Ett utskott bestående av nio medlemmar, däribland Sverige, ska ta ställning till hur frågan ska lösas, säger FN:s talesperson Stephane Dujarric, som samtidigt meddelar att det är oklart om utskottet kommer att sammanträda innan den pågående samlingen avslutas på måndag.

Tidigare har det förekommit att man har avstått från att fatta beslut och i stället hänvisat till en omröstning i generalförsamlingen, uppger en diplomatisk källa till AFP.

Samtidigt är frågan om hur talibanerna kommer ställa sig till flickors skolgång i fokus. Manliga lärare och pojkar i högstadie- och gymnasieåldern ska komma tillbaka till sina skolor, meddelade utbildningsdepartementet i helgen. Att inte kvinnor och flickor nämndes alls ledde till skarp kritik från omvärlden som befarar att flickorna ska stängas ute.

Nu meddelar talibanerna att flickor kan komma att bli aktuella för skolgång.

– Vi håller på att slutföra saker… Det kommer att hända så snart som möjligt, säger talibanernas talesperson Zabihullah Mujahid.

Powered by Labrador CMS