Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Facebook, Whatsapp och Instagram har alla bannlyst talibanstödjande konton. Twitter går dock en annan väg. Foto: Silas Stein/AP/TT

Talibanerna tillåts på Twitter – Trump är ännu portad

Förhärligande av våld är inte tillåtet på Twitter. Ändå kommer mediejätten låta talibanerna vara kvar på sajten. Donald Trump förblir dock avstängd.

Nyheter · Publicerad 07:30, 19 aug 2021

Medan Youtube och Tiktok, samt Facebook och dess dotterbolag Whatsapp och Instagram, har rensat bort konton som har band till, eller öppet stödjer, talibanerna, kommer Twitter låta talibanerna vara kvar på sajten.

Talibanernas båda talespersoner, Suhail Shaehee och Zabihullah Mujahid, har exempelvis Twitterkonton som har varit aktiva i flera år och de har över 300 000 följare vardera.

I ett uttalande skriver Twitter att de kommer att ”fortsätta att proaktivt tillämpa” sina regler och att de särskilt kommer att granska innehåll som kan tänkas bryta mot deras riktlinjer mot förhärligande av våld, manipulering av plattformen och spam.

Det var med hänvisning till brott mot Twitters regler som plattformen stängde av den förre amerikanske presidenten Donald Trump, i kölvattnet av stormningen av kongressbyggnaden i Washington DC i januari i år.

Flera amerikanska republikaner protesterar nu mot Twitters beslut att låta talibanerna fortsätta använda tjänsten, samtidigt som Trump fortfarande är avstängd, vilket de menar visar på dubbelmoral.

Den brittiske akademikern Adrian Hilton, som föreläser om politik, filosofi och politisk teologi, tycks vara inne på samma spår.

”Twitter bannlyste Donald Trump för att ha uttryckt stöd för upprorsmakare som stormade Kapitoleum. Twitter tillät talibanernas officiella talesman att live-tweeta Muhajideen-terror, förvärvandet av vapen, stormande av den afghanska huvudstaden och ockupationen av presidentpalatset”, skriver han på Twitter.

Dansk abortlag kan ändras – minskat skydd för ofödda

Danmark. I Danmark har ofödda barn ett lagstadgat skydd från och med graviditetsvecka tolv. Lagstiftningen... fredag 29/9 10:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00