Herrenavskyr falsk våg, full vikt behagar honom. När högfärd kommer följer förakt, men vishet finns hos de ödmjuka.
Ordspråksboken 11:1–2

Världen idag

Talare på M-möte: Gud välsigne Sverige

Bibelns evangelium fick viss plats under Moderaternas Sverigemöte i Örebro. En av programpunkterna var gospellåten ”Oh happy day”, och dessutom avslutade en talare sitt anförande med orden ”Gud välsigne Sverige”.

Nyheter · Publicerad 15:20, 28 mar 2022

I höstas berättade Världen idag att Moderaternas partistämma valde att lyfta fram den kristna trons betydelse i partiets nya idéprogram. 

”Moderaternas tradition är den västerländska civilisationens, med förankring i de judisk-kristna och humanistiska värden som format vår kulturs föreställningar om varje människa som en unik varelse med ett okränkbart värde”, står det i programmet.

Helgens partimöte i Örebro, som samlade moderata företrädare från hela landet, fortsatte på den inslagna vägen med kristna inslag. En kör framförde den välkända gospel­låten ”Oh happy day”, skriven av Edwin Hawkins. Sångens evangeliska budskap om glädjen i att Jesus renar människan från all synd nådde ut till de församlade politikerna i Örebros kongresshall Conventum.

Samhällsdebattören, entreprenören och libertarianen Henrik Jönsson, som vid flera tillfällen medverkat i Världen idags och TV Vision Sveriges samhällsprogram Hotspot, var inbjuden som talande inspiratör. Jönsson avslutade sitt framträdande inför det moderata partifolket med att uttala orden ”Gud välsigne Sverige”.

Såvitt Världen idag känner till har sådana ord inte uttalats offentligt på ett svenskt partimöte på många år.

Barometerns ledarskribent Martin Tunström beskriver partimötet som ett ”efterlängtat moderat väckelsemöte”.

”Det är svårt att signalera hopp och framtidstro i dessa dagar. Det var tillräckligt mörkt före den ryska invasionen av Ukraina med de återkommande gängmorden, energikrisen och vårdköerna. Med inramningen av konventet ville M-ledningen ändå signalera något annat, en tilltro till framsteg och förändring”, skriver han apropå sångvalet.

I det förra idéprogrammet, som antogs 2013 då Fredrik Reinfeldt var partiledare, saknades i stort sett referenser till kristendomens roll i svensk historia. Men nu låter det alltså annorlunda.

”Sverige är format av ett kristet socialt och kulturellt arv som sträcker sig mycket långt tillbaka. Staten och politiken ska vara sekulär, men utan denna förståelse av vår historia förstår vi heller inte en framtid där andra religiösa och kulturella arv möter eller krockar med vårt”, skriver Moderaterna i sitt nuvarande idéprogram.

Efterlängtat moderat väckelsemöte.
Gud välsigne Sverige.

Tystnad när islamism togs upp i brittisk tv

Storbritannien. När den kände ateisten Richard Dawkins i en intervju får frågor om islamism blir han plötsligt... fredag 31/3 07:00

Hbtq-frågan kommer att splittra många frikyrkor

Ledare Det råder religionsfrihet i Sverige. Det gäller även enskilda pastorers syn på hur Skriftens texter... fredag 31/3 00:10

Varför kristen och evolutionist?

Teistisk evolution (del 7/7). Evolutionshypotesen har ett massivt stöd i dagens kultur, i den akademiska världen, skolan och i... fredag 31/3 00:00

Hockeyn borde ta lärdom av fotbollen

Nyhetskommentar Hällevik, ett gammalt fiskeläge som förvandlats till badort, är en tätort på Listerlandet i... fredag 31/3 00:00