Ingen har större kärlek än den som ger sitt liv för sina vänner. Ni är mina vänner, om ni gör vad jag befaller er.
Johannesevangeliet 15:13–14

Världen idag

Moderaterna lyfter fram kristen tro i nytt idéprogram

Moderaterna nämner vid flera tillfällen betydelsen som kristen tro haft för Sverige som land i det nya partiprogram som lyftes under partiets stämma i helgen. Jämfört med det förra idéprogrammet finns här också hänvisningar till samfunden och ökat fokus på samhällets gemenskaper.

Nyheter · Publicerad 14:00, 27 okt 2021

”Moderaternas tradition är den västerländska civilisationens, med förankring i de judisk-kristna och humanistiska värden som format vår kulturs föreställningar om varje människa som en unik varelse med ett okränkbart värde”.

De orden finns med i Moderaternas nya idéprogram. I det förra programmet, som antogs 2013 då Fredrik Reinfeldt var partiledare, saknades i stort sett referenser till kristendomens roll i svensk historia och för M som parti.

I det nya idéprogrammet kan man vidare läsa:

”Sverige är format av ett kristet socialt och kulturellt arv som sträcker sig mycket långt tillbaka. Staten och politiken ska vara sekulär, men utan denna förståelse av vår historia förstår vi heller inte en framtid där andra religiösa och kulturella arv möter eller krockar med vårt”.

I dokumentet betonas också civilsamhällets roll på ett annat sätt än tidigare.

”Samhället utvecklas i människors relationer, i det fria näringslivet, i akademin, i samfunden, i det civila samhällets små och stora gemenskaper”, skriver partiet.

När förslaget till nytt idéprogram presenterades under förra året hävdade flera vänsterdebattörer att bland annat skrivningarna som betonar kristendomens roll skulle ses som en signal om ökat samarbete med SD och KD.

M-företrädare menade dock att det inte går att författa ett grunddokument för ett parti utifrån hur det politiska spelet ser ut för stunden.

”Vi har försökt fånga den moderata idétraditionen i vår tid”, skrev Christofer Fjellner och Fredrik Johansson, som ingått i Moderaternas idéprogramkommitté, i Svenska Dagbladet.

En nystart för Sverige – eller en smart uppstart på valrörelsen?

Ledare Så fick Sverige en ny regering och det politiska kaoset är för tillfället avvärjt. En... torsdag 2/12 00:10

Folkmord i Xinjiang bäddar för hård dom

Ledare Att Kinas president, Xi Jinping, nu formellt kan knytas till interneringslägren för uigurer kom... torsdag 2/12 00:10

Varje cell kommer att fortsätta hävda att vi är antingen man eller kvinna.

Ledarkrönika Man kan säga mycket om den nyliga debattartikeln i Expressen där företrädare för Liberala... torsdag 2/12 00:09

Gud är inte längre bort än att han sträcker ut sin hand till dig när du ropar.

Inför söndag Den här söndagen har kyrkoårstemat ”Guds rike är nära”. Tänker vi i tid, eller rum? Tänk, vad det... torsdag 2/12 00:00

Levande ljus är inte den största brandrisken

Säkerhet. Advent är här, en hektisk tid för brandkår och räddningstjänst. Men tvärtemot vad många tror är det... torsdag 2/12 05:00

Finns lösningen på dagens politiska kaos på Sinai berg?

Israelkommentar Dagens samhällskris och ökade polarisering har gett det mosaiska förbundet på berget Sinai ny...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier