”Moderaternas tradition är den västerländska civilisationens, med förankring i de judisk-kristna och humanistiska värden som format vår kulturs föreställningar om varje människa som en unik varelse med ett okränkbart värde”.
De orden finns med i Moderaternas nya idéprogram. I det förra programmet, som antogs 2013 då Fredrik Reinfeldt var partiledare, saknades i stort sett referenser till kristendomens roll i svensk historia och för M som parti.
I det nya idéprogrammet kan man vidare läsa:
”Sverige är format av ett kristet socialt och kulturellt arv som sträcker sig mycket långt tillbaka. Staten och politiken ska vara sekulär, men utan denna förståelse av vår historia förstår vi heller inte en framtid där andra religiösa och kulturella arv möter eller krockar med vårt”.
I dokumentet betonas också civilsamhällets roll på ett annat sätt än tidigare.
”Samhället utvecklas i människors relationer, i det fria näringslivet, i akademin, i samfunden, i det civila samhällets små och stora gemenskaper”, skriver partiet.
När förslaget till nytt idéprogram presenterades under förra året hävdade flera vänsterdebattörer att bland annat skrivningarna som betonar kristendomens roll skulle ses som en signal om ökat samarbete med SD och KD.
M-företrädare menade dock att det inte går att författa ett grunddokument för ett parti utifrån hur det politiska spelet ser ut för stunden.
”Vi har försökt fånga den moderata idétraditionen i vår tid”, skrev Christofer Fjellner och Fredrik Johansson, som ingått i Moderaternas idéprogramkommitté, i Svenska Dagbladet.