Bedröva inte Guds helige Ande, som ni har fått som ett sigill för befrielsens dag.
Efesierbrevet 4:30

Världen idag

En maltesisk man som berättat om hur han lämnade en homosexuell livsstil står nu åtalad för ”gayomvändelseterapi”. Foto: Jonathan Borg/AP/TT

Talade om sin resa från homosexuell livsstil – riskerar fängelse

Den kristne maltesen Matthew Grech riskerar böter eller fängelse för att offentligt ha berättat om hur han och andra har lämnat en homosexuell livsstil. Den 3 februari börjar rättegången, där Grech står åtalad för att ha salufört ”gayomvändelseterapi”.

Nyheter · Publicerad 13:00, 2 feb 2023

Tidningen Times of Malta rapporterar att Matthew Grech har åtalats misstänkt för att ha gjort reklam för omvändelseterapi för homosexuella när han medverkade som gäst i ett webbsänt program kopplat till sajten PM News Malta.

I en video publicerad på Facebook uppges dock Grech säga att han bara delade sin erfarenhet som en person som ”lämnat homosexualitet”, samt att de återberättat andra människors sådana erfarenheter.

Enligt Grech ska även de två programledarna ha åtalats för samma brott, där både dessa och han själv nu måste infinna sig i domstolen den 3 februari.

– Vi hade bara ett samtal så som vi har rätt till i det här landet. Så för oss är det helt orimligt att vi har hamnat i det här, säger han.

Om Matthew Grech döms skyldig till det brott som han anklagas för kan han enligt Times of Malta få upp till 5 000 euro i böter eller upp till fem månaders fängelse.

Tidningen berättar vidare om hur Grech redan 2018 fick uppmärksamhet i medier för att ha vittnat i tv-programmet X Factor, där han uppträdde som sångare, om hur han hade levt i en homosexuell livsstil innan han fann Jesus.

Då mejlade också Matthew Grech till Times of Malta, där han ska ha klargjort att han inte påstår att hans attraktion till människor av samma kön är en synd, utan att det var hans tidigare sexuella handlingar som var synd i Guds ögon.

Med en uppenbar hänvisning till det nu aktuella åtalet kommenterar också Maltas inrikesminister, Byron Camilleri, saken i ett inlägg på Facebook där han försvarar regeringens syn på så kal­lad omvändelseterapi för homosexuella.

Enligt Camilleri var Malta först ut bland EU-länderna när man 2016 gjorde omvändelseterapi till ett brott, något som han nu menar visar sig vara välbehövligt.

”Det är allas rätt att leva sina liv i den sexuella läggning som kännetecknar dem”, skriver inrikesministern.

På vilket sätt han anser att Matthew Grech skulle ha motverkat det framgår inte.

Tidigare i januari annonserade också det maltesiska parlamentets sekreterare för reformer och jämställdhet, Rebecca Buttigieg, att det nuvarande förbudet mot omvändelseterapi ska förstärkas.

Enligt Times of Malta ska den planerade lagförändringen göra det tydligare vad som menas med att göra reklam för omvändelseterapi och samtidigt utöka begreppet till att innefatta såväl publicering som annonsering, visning, distribuering och spridning av, samt hänvisning till, allt material som förespråkar ett sådant förfarande.

Vi hade bara ett samtal så som vi har rätt till i det här landet.

Nya dna-tester tar död på gamla myter om Beethoven

Kultur. Nej, Beethoven var inte svart och han blev inte förgiftad av bly. Nya dna-tester av den berömde... måndag 27/3 10:00

Oroande att extrema läror sprids vid teologiska utbildningar

Ledare Utbildning av nästa generations präster, pastorer och ledare har stor betydelse för den kristna... lördag 25/3 00:00

Allt fler produkter kan framkalla allergier

Hälsa. År 2008 var 725 produkter tillgängliga för konsumenter märkta som allergiframkallande. Tolv år... måndag 27/3 05:00

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10