Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus.
Romarbrevet 8:1

Världen idag

Synagoga från Jesu tid upptäckt i Migdal i Galileen

Israeliska arkeologer har upptäckt ytterligare en 2 000 år gammal synagoga i Migdal i Galileen, och menar att det kastar nytt ljus över judiskt liv under Jesu tid.

– Vi kan föreställa oss hur Maria från Magdala och hennes familj gick i denna synagoga, säger en ansvarig för utgrävningen.

Nyheter · Publicerad 20:00, 15 dec 2021

Synagogan upptäcktes i Migdal, ett större judiskt fiskesamhälle som även tjänade som bas för Josefus (Yosef Ben Matityahu) under hans krig mot romarna, som kulminerade i templets förstörelse 70 e Kr.

Detta är den andra synagogan från andra tempelperioden (516 f Kr–70 e Kr) som hittats i Migdal och ligger bara cirka 200 meter från den första, som upptäckes 2009.

Fyndet är unikt på så vis att det för första gången man hittat lämningar av två synagogor på samma plats från tidsperioden då templet i Jerusalem ännu inte förstörts, berättar universitetet i Haifa i ett pressutskick.

Denna andra synagoga är dock lite mindre än den första, och vad det verkar inte lika rikt utsmyckad.

– Upptäckten av en andra synagoga på platsen kastar nytt ljus över judarnas sociala och religiösa liv i Galiléen under perioden, det område där Jesus enligt Nya testamentet utförde sina underverk. Det visar att man ansett sig behöva en byggnad för Torah­studier och social gemenskap, säger en av utgrävningsledarna, Dina Avshalom-Gorni, från Zinmaninstitutet för arkeologi vid universitetet i Haifa.

– Den nya synagogan, med dess många fynd av ljushållare, glaskärl, mynt och föremål för rening, visar på kopplingen mellan Migdals judar och templet i Jerusalem.

Migdal, som ligger på nordvästra sidan av Galileiska sjön, omnämns i kristna källor som födelseplats för Maria från Magdala (Migdal).

– Vi kan föreställa oss hur Maria från Magdala och hennes familj gick i denna synagoga tillsammans med andra invånare i Migdal för att delta i religiösa och sociala evenemang, säger Dina Avshalom-Gorni.

Östra delen av Migdal undersöktes för drygt tio år sedan av den isralieska myndigheten för utgrävningar. Då fann man en första synagoga med vackert dekorerat mosaikgolv och en sten med en relief av en menorah, en sjuarmad ljusstake. Reliefen ses som ett bevis på att Migdalas judar var i förening med det stora templet i Jerusalem, och förevisas just nu på en utställning i Yigal Allon Center.

Delar av den andra synagogan grävdes ut redan tidigare i år. Då anade man bara att det rörde sig om en offentlig byggnad från den romerska tiden, men visste ännu inget om hur den använts, berättar universitetet.

Synagogan är en kvadratisk byggnad av basalt och kalksten med en central hall och ytterligare två rum. Centralhallens väggar är belagda med vit och färgad puts. Den innehåller en stenbänk, även den belagd med gips, som löper längs väggarna.

Man fann även en gipsbelagd hylla i ett litet rum på södra sidan av hallen, där Torah-rullar kan ha förvarats.

Abortfrågan handlar om ofödda barns rätt till sin kropp

Ledare I fredags kom så beslutet från USA:s Högsta domstol gällande aborträtten. Det gamla beslutet från... tisdag 28/6 00:10

Hotspot om elkrisen blev viralt

TV. Världen idags tv-program Hotspot har blivit viralt efter att avsnittet om en systemhotande elkris... tisdag 28/6 15:00

Undersökning: Få politiker bor i utsatta områden

Förorten. Av de politiker som kandiderar till höstens val är det få som bor i landets mest socioekonomiskt... tisdag 28/6 12:00

Artikel om hbtq och Pingst har lett till intensiv debatt

Hbtq. Världen idags rapportering om kyrkorelaterade hbtq-forums slutna diskussion kring att förändra... tisdag 28/6 10:00

Visdom från en nioårig flicka i Uganda

Ungkrönika Jag kom häromveckan hem från en fantastisk, lite galen missionsresa med min bibelskoleklass i ett... tisdag 28/6 00:00

Hur missionerar vi i världens mest sekulära land?

Gästkrönika Den har naturligtvis sina brister och förklarar inte verkligheten fullödigt, men sedan resultatet... tisdag 28/6 00:00

Sorgegudstjänst hölls för offren i masskjutningen i Oslo

Norge. På söndagen slöt Osloborna upp i en sorgegudstjänst i stadens domkyrka efter helgens terrordåd där... tisdag 28/6 07:00

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier