Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Sydafrika nedgraderar sina diplomatiska relationer till Israel. Det kungjorde landets utrikesminister Lindiwe Sisulu vid ett tal vid Sydafrikanska institutet för internationella frågor i Johannesburg den 3 april. Foto: Sydafrikas regering

Sydafrika tar ton mot Israel – ersätter inte ambassadör

Sydafrikas utrikesminister har förklarat att regeringen inte planerar att tillsätta någon ny ambassadör i Israel, som ett första steg mot en ”nedgradering” av de diplomatiska relationerna. Judiska grupper i landet ser med oro på utvecklingen, skriver bland annat Deutsche Welle.

Nyheter · Publicerad 17:06, 6 maj 2019

Sydafrika kallade hem sin ambassadör från Tel Aviv i maj förra året, efter att flera palestinier i Gaza dödats av israeliska soldater i samband med våldsamma protester vid gränsen till Israel.

I ett tal i början av april förklarade utrikesminister Lindiwe Sisulu att man nu beslutat att inte ersätta ambassadören. Detta i enlighet med en resolution 2017 från det styrande partiet ANC (African National Congress), där regeringen uppmanades att nedgradera de diplomatiska relationerna till Israel för att markera mot den israeliska bosättarpolitiken.

”Vår ambassadör är tillbaka i Sydafrika och vi kommer inte att ersätta honom, sa ministern i ett tal i Johannesburg den 3 april, enligt departementets hemsida.

”Vårt representationskontor i Tel Aviv kommer inte ha något politiskt mandat, ingen handelsmandat och inget mandat för utvecklingssamarbete”.

Beslutet kom inte som någon överraskning för dem som är insatta i sydafrikansk politik.

​– Ofta hör man jämförelsen mellan apartheid och det som händer i Israel, säger den sydafrikanske politiske analytikern Ralph Mathekga till Deutsche Welle.  

Sydafrikas anti-apartheidgrupper var allierade med den palestinska befrielseorganisationen, PLO, samtidigt som apartheid-regimen i Sydafrika och Israel utvecklade sitt samarbete, i synnerhet på 1970-talet.

Benji Shulman vid pro-israeliska South Africa Israel Forum är dock övertygad om att Sydafrika inte kommer att kapa banden till Israel helt.

– Ur vårt perspektiv är det som skett nu i bästa fall en kosmetisk förändring. Den bidrar säkerligen inte till att skapa fred, eller till att förbättra Sydafrikas handelsbalans, säger han till Deutsche Welle.

– Åttio procent av sydafrikanerna är kristna och många av dem åker till Israel på pilgrimsresa varje år. Så det finns flera grupper som upprörs över ministerns uttalande, säger han vidare.

Han varnar samtidigt för att den politiska retoriken ska påverka den stora judiska gruppen i Sydafrika negativt.

– Det här höjer temperaturen och kan skapa en kontext där människor som är negativa till Israel kan använda det till att ge sig på den lokala [judiska] gruppen.

En judisk paraplyorganisation i Sydafrika har beklagat utrikesministerns uttalande, och noterat att både parlament och regering måste säga sitt innan en nedgradering av de diplomatiska relationerna kan bli verklighet.

Viktig strid för livet har inletts i USA

Ledare Krig inleds inte alltid med en stor smäll. Ibland smyger de i gång, tills det en dag står klart att man står mitt i en stor strid. Det är en sådan...