Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

SVT:s nöjesprogram tog upp surrogatmödraskap – anmäls

Ett inslag om surrogatmödraskap i Carina Bergfeldts talkshow har lett till omfattande kritik. Nu anmäls intervjun med festfixaren Micael Bindefeld och hans man till Granskningsnämnden av Sveriges kvinnoorganisationer.

Nyheter · Publicerad 10:00, 21 mar 2023

I det senaste avsnittet av Carina Bergfeldts talkshow intervjuas kändisfestfixaren Micael Bindefeld och hans man Nicklas Sigurdsson om hur de anlitade en surrogat­mamma i USA för att kunna bli föräldrar.

– Man kan tycka vad man vill om det men där är det en etablerad business, säger Sigurdsson i programmet.

Bindefeld berättar att de efter att ha sett en dokumentär om surrogat­mödraskap i Ukraina inte ville vända sig dit eller till Indien. I USA däremot ”kändes det som att det var kontrollerat”, säger han.

Carina Bergfeldt frågar hur man försäkrar sig om att kvinnan gör det här frivilligt.

– Vi kände väldigt tydligt att det inte bara var en affärsuppgörelse, utan hon var oerhört tydlig med, redan från första samtalet tror jag, att hon alltid hade velat hjälpa någon barnlös familj, svarar Bindefeld.

Utöver surrogatmamman, som ska bära barnet i sin livmoder, behövs det en äggdonator. Donatorn valdes ut bland flera kvinnor som fått skriva sina självbiografier med information om bland annat intressen, egenskaper och sjukdomshistoria.

Intervjun har mötts av mycket kritik från tv-tittare på sociala medier och Sveriges kvinno­organisationer har anmält programmet till Gransknings­nämnden.

Generalsekreteraren Clara Berglund säger till Expressen att det låter som ”en framtids­dystopi där man designar hur ett barn ska se ut”, när Bindefeld talar om att äggdonatorn ska ha ett judiskt anlag, vara lång och ha bollsinne.

– Vi anmäler för att vi tycker inte att SVT ska gulla med den här kvinno­handeln som det här faktiskt handlar om, säger hon till Aftonbladet.

Hon menar att programmets innehåll strider mot kravet på opartiskhet genom att man ”normaliserar” surrogat­mödraskap utan att föra fram barns eller kvinnors perspektiv.

Clara Berglund framhåller de risker som finns med alla graviditeter och att många surrogat­mammor kommer från fattiga förhållanden, även i USA.

– Dels hoppas vi att SVT ska fällas och att det ska bli ett uppvaknande inte bara för SVT utan för alla svenska medier. Den här ensidiga och okritiska rapporteringen om surrogat­industrin måste få ett stopp.

Även nyhetskolumnisten Irena Požar är kritisk till programmet. Det går aldrig att veta om en kvinna ställer upp som surrogat­mamma frivilligt eller om behovet av pengar är så stort att valet egentligen inte finns, menar hon.

”Vad händer i hennes hjärta när anknytningen börjar byggas och tvivel växa?”, skriver hon i Aftonbladet.

Att kvinnors kroppar inte ska kunna köpas eller ”hyras”, borde vara anledning nog att förbjuda ”surrogat­industrin” världen över, anser Požar. Hon skriver vidare att denna typ av ”exploatering” ofta försvaras med ”kvasi­feministiska argument” som att en kvinna har rätt att göra vad hon vill med sin kropp.

Carina Bergfeldt bemöter kritiken som framkommer i Aftonbladets artiklar i ett sms till tidningen. Hon håller inte med om att hon inte ställde några kritiska frågor till Bindefeld och Sigurdsson.

”Jag ställde flera frågor, om att det är kontroversiellt i Sverige, om hur de visste att kvinnan gjorde det frivilligt och vilken kontakt surrogatmamman hade med barnet idag”.

Bergfeldt skriver också att redaktionen var väl medveten om att detta är ett känsligt ämne och att Sveriges kvinno­organisationer har all rätt att ha åsikter om det som sades.

”Nu får granskningsnämnden avgöra om vi skulle gjort på ett annat sätt eller inte, men jag tycker att det är bra att folk uttrycker sina känslor kring programmet, vi som redaktion lär oss alltid något av det, och tar med oss det in i kommande säsonger”, fortsätter hon.

Aftonbladet har även sökt ansvariga på SVT samt Micael Bindefeld.

Den här ensidiga och okritiska rapporteringen om surrogatindustrin måste få ett stopp.

Rädslan att bli lämnad kvar

Församlingsdoktorn. Som pastor stöter jag emellanåt på människor som under 1970- och 1980-talet hörde predikningar om... fredag 2/6 00:00

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10

Kinesisk expert: Labb kan vara ursprung till coronaviruset

Kina. Det kan inte uteslutas att coronaviruset ursprungligen kom från ett laboratorium. Det säger George... torsdag 1/6 22:00

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10