Saliga är de som vandrar i fullkomlighet, som lever efter Herrens undervisning.
Psaltaren 119:1

Världen idag

SVT har fått kritik för hur man redovisade en intervju med Ebba Busch (KD). Foto: Stefan Jerrevång/TT

SVT om kritiserade inslaget med Busch: ”Gavs rejält utrymme”

SVT:s Aktuellt får hård kritik för hur man rapporterat om KD-ledaren Ebba Buschs uppmärksammade utspel om polisens agerande vid ”koranupploppen”. Flera debattörer menar att public service-bolaget vilselett publiken, men det klippta ljudmaterialet som varit föremål för kritiken kommer ursprungligen från Ekot.

Nyheter · Publicerad 14:30, 27 apr 2022

Det var i fredags som SVT:s Aktuellt, i likhet med de flesta andra svenska medier, tog upp ett uttalande som Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch gjort i Sveriges Radio.

Busch frågade sig där varför polisen inte sköt skarpt vid upploppen efter koranbränningarna under påskhelgen, och varför resultatet efter kravallerna var 100 skadade poliser och inte 100 skadade kriminella.

När Aktuellt redovisade vad Ebba Busch sagt, med hjälp av förhandsmaterial från Sveriges Radios Lördagsintervjun, hade två blivit till ett och därmed utelämnades ett längre resonemang från KD-ledaren. Att ljudmaterialet var klippt framgick heller inte.

Mats Skogkär, ledarskribent på Bulletin, var den som först uppmärksammade saken.

”Det är något oerhört att SVT på detta sätt förvanskar en intervju med ledaren för ett svenskt riksdagsparti och vilseleder sin publik”, skriver han.

Johan Ingerö, policyansvarig i KD:s partiledarstab, skriver på Twitter att det stämmer att SVT ”tog två olika uttalanden, bakade ihop dem till ett, och lät sedan showen rulla”.

Han förtydligar därefter att det inte handlade om att SVT kortade ett svar, som ofta sker i nyhetsrapportering, utan att de bakade ihop två svar på två frågor till ett svar.

Världen idag har ställt frågan till SVT hur de ser på kritiken att de gett tittarna en missvisande bild av vad Ebba Busch sagt. I sitt mejlsvar hänvisar SVT Nyheter dock till det ljudmaterial som SR Ekot själva lade ut under fredagen.

”Ebba Busch var gäst i SR:s Lördagsintervju och under fredagen lade Ekoredaktionen ut ett förhandsklipp som flera medier, bland annat SVT Nyheter, publicerade. Klippet var 30 sekunder långt och redovisade Buschs kritik mot polisen som var tydlig i intervjun”, skriver SVT Nyheter till Världen idag.

”I Aktuellt på fredagskvällen var Ebba Busch inbjuden och hon gavs rejält utrymme att kommentera sitt uttalande i en diskussion med språkröret Märta Stenevi (MP). SVT Nyheter publicerade även intervjun online”, skriver man.

Världen idag har varit i kontakt med Sveriges Radios presschef Claes Bertilson som via mejl meddelar att hela intervjun med Ebba Busch lades ut samtidigt som nyhetsinslagen i Ekot under fredagseftermiddagen. Detta i syfte att den som ville lyssna på helheten skulle ha tillgång till den direkt.

Sanningen om universums orsak och moralens källa finns i Bibeln

Ledare Vad är sanning? Finns det en objektiv sanning, eller är sanningen flytande och temporär? Eftersom... lördag 26/11 00:10

Tre skäl till Kinas hårda covidregler

Covid. Som en annan planet. Så beskriver kineser fotbolls-VM som pågår i Qatar och som visas på statliga... måndag 28/11 12:50

Dubblad ISK-skatt – trots löfte från regeringen

Budget. Skatten på ISK-sparande blir dubbelt så hög nästa år på grund av att statslåneräntan höjs.... måndag 28/11 10:00