Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Regeringen lyssnade för mycket på Folkhälsomyndigheten, och Folkhälsomyndigheten vidtog för få åtgärder mot coronaviruset i början av pandemin, slår coronakommissionen fast. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Svidande kritik mot regeringens och FHM:s coronahantering

För detta statsminister Stefan Löfven och Folkhälsomyndighetens förre chef Johan Carlson pekas ut som ansvariga för brister i coronahanteringen.

Coronakommissionen anser att flera åtgärder var sena och otillräckliga.

Nyheter · Publicerad 17:00, 28 feb 2022

Kommissionens fränaste kritik handlar om att mer borde ha gjorts för att minska smittspridningen under tidig vår 2020.

Resenärer som 2020 varit på sportlov utomlands borde satts i hemkarantän. Ett tillfälligt inreseförbud för utlänningar borde ha införts senast i mitten av mars.

Kommissionen anser också att det är ”anmärkningsvärt” att det tillåtna antalet deltagare vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inte sänktes till 50 förrän den 29 mars.

Och regeringen borde ha skaffat sig lagstöd för att kunna stänga köpcenter, restauranger, simhallar och kulturverksamheter redan tidig vår 2020.

Att inte fler åtgärder infördes då ledde, enligt kommissionens ordförande Mats Melin, till att smittspridningen i samhället blev högre. Det i sin tur ledde till att fler äldre dog på särskilda boenden. Däremot kan kommissionen inte bedöma hur mycket dödligheten har påverkats. Sverige hade låg överdödlighet under åren 2020–2021, men våren 2020 hade Sverige tidvis de högsta dödstalen i Europa.

– Folkhälsomyndigheten (FHM) bär ansvaret för att inledningsvis ha vidtagit och förordat få, sena och föga kraftfulla åtgärder som inte lyckades kraftigt begränsa smittspridningen, säger Melin.

Ansvaret för den defensiva hållningen läggs på FHM:s dåvarande generaldirektör Johan Carlson.

Regeringen förlitade sig i sin tur, enligt kommissionen, för mycket på FHM och är djupt kritisk till att den lät myndigheten hålla i taktpinnen under större delen av 2020.

– Vi anser att 2020 års regering och förre statsministern Stefan Löfven bär ett ansvar för att långt fram i pandemin i huvudsak okritiskt ha godtagit Folkhälsomyndighetens bedömningar och för att inte ha gett direktiv till myndigheten att korrigera den inslagna kursen, säger Melin.

Till Löfvens försvar säger han att dokument som kommissionen tagit del av tyder på att Löfven försökte återta taktpinnen på hösten.

Regeringen och FHM borde ha tillämpat den så kallade försiktighetsprincipen, menar kommissionen.

– Det innebär att man inte ska vänta på bättre kunskap, utan handla snabbt och kraftfullt och sedan skala ner om det visade sig att man tog i för mycket, säger Melin.

Regeringen borde även ha tagit på sig ett tydligare ledarskap när det gäller informationen till allmänheten, anser kommissionen.

FHM:s kommunikation var för otydlig och gav utrymme för personliga tolkningar, hävdar kommissionen. FHM kritiseras vidare för att under lång tid avfärdat munskydd. Anvisningar om hur de skulle användas borde ha kommit så snart de fanns att tillgå för de flesta.

– I vart fall borde inte munskydd kategoriskt ha avfärdats som smittskyddsåtgärd, säger Melin.

Det senare ledde till, enligt kommissionen, att många struntade i munskydd när Folkhälsomyndigheten bytte fot och rekommenderade dem.

Mats Melin uppger att det i grunden var rätt med råd och rekommendationer, men att mer kan behövas i kritiska skeden.

– När ett nytt och farligt virus, som ingen är immun emot, börjar få fäste i landet – då är det ett sådant kritiskt läge.

När ett nytt och farligt virus, som ingen är immun emot, börjar få fäste i landet – då är det ett ... kritiskt läge.

Förvirrande när kristna ledare kallar muslimer ”trossyskon”

Ledare I ett pluralistiskt samhälle med en mångfald av religioner och livsåskådningar sida vid sida blir... lördag 13/8 00:00

Vårt aktiva ja och nej är avgörande nycklar i Guds rike

Ledare ”Ert ord ska vara ’ja’ eller ’nej’. Allt därutöver kommer från den onde” (Matt 5:37). Jesu ord är... fredag 12/8 00:00

Allt fler vårdas för covid på sjukhusen

Pandemin. Spridningen av covid-19 fortsätter öka och allt fler smittade patienter vårdas på sjukhusen. Det... söndag 14/8 08:00

KD vill att polisen dna-testar vid utlänningskontroller

Politik. KD vill återuppliva Reva-projektet med skärpta inre utlänningskontroller, säger partiledaren Ebba... lördag 13/8 17:00

V vill se ”svenska elpriser” – utmanar EU:s konkurrenslag

Energipolitik. Vänsterpartiet vill införa ett lägre pris för svenska elkonsumenter och behålla marknadspriset för... lördag 13/8 12:00

”Tack vare er har jag lärt känna Jesus”

Inför söndag När jag skriver detta är det mitt i semestern. Flera veckor av att få koppla av, uppleva saker,... torsdag 11/8 00:30

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Låt oss välsigna och hedra alla lärare

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Det här är sista söndagen innan skolan börjar. Sex–sjuåringarna, som ska börja skolan, undrar hur... lördag 13/8 00:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier