Nyheter

Sverige i EU:s värsta riskzon – och långsam med vaccinering

I Sverige är det stor risk att smittas av covid-19, konstaterar EU. På bilden ses människor på Drottninggatan i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT
I Sverige är det stor risk att smittas av covid-19, konstaterar EU. På bilden ses människor på Drottninggatan i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Marcus Oscarsson Foto: TT
Marcus Oscarsson Foto: TT

Sverige målas mörkrött när EU-kommissionen vill införa en ny markering för de värst drabbade i coronapandemin. Obligatoriska tester och karantän kan bli följden vid resor till andra länder – och även internt.Samtidigt kommer statistik som visar att Sverige hamnar allt längre ner på den lista där länders vaccinationstakt jämförs.

Publicerad Uppdaterad

Coronaläget i EU

I de här länderna är smittspridningen för tillfället värst i EU, räknat som antalet nya fall per 100 000 invånare under de två senaste veckorna:

1) Irland: 1 444

2) Tjeckien: 1 363

3) Portugal: 1 215

4) Slovenien: 1 133

5) Spanien: 804

6) Litauen: 716

7) Lettland: 686

8) Sverige: 669

9) Slovakien: 665

10) Estland: 590

Uppgifterna gäller för de två första veckorna under 2021, inrapporterade till EU:s smittskyddsenhet ECDC fram till i onsdags.

Källa: ECDC

De EU-länder som haft mer än 500 nya coronafall per 100 000 invånare under de två senaste veckorna ska hädanefter målas i mörkrött på de riskkartor som sammanställs av europeiska smittskyddsenheten ECDC.

EU-kommissionen hoppas att det ska ge en bättre bild av var smittspridningen är särskilt allvarlig. För tillfället är annars nästan hela EU, utom Finland och Grekland, markerat i den röda färg som hittills betecknat det värsta krisläget.

– Det här är nödvändigt för att skydda våra medborgare och den inre marknaden, säger EU:s justitiekommissionär Didier Reynders på en presskonferens i Bryssel tillsammans med svenska inrikeskollegan Ylva Johansson.

Om förslaget går igenom kommer merparten av Sverige – vars senaste totala tvåveckorssiffra ligger på 669 nya fall per 100 000 invånare – att bli mörkrött, liksom Nederländerna, Portugal, Slovakien, Irland, Litauen, Slovenien, Lettland, Estland, Cypern och Malta.

Länderna kan samtidigt vara målade i flera olika färger, beroende på hur det ser ut i de olika regionerna.

För att undvika smittspridning föreslås medlemsländerna att införa krav på obligatoriska tester och karantän för alla inresande från de mörkröda områdena. Samtidigt manas till undantag för personer i gränsområden som exempelvis arbetspendlar mellan olika länder.

I slutänden är det dock upp till varje land att själv avgöra vad som krävs eller inte krävs av de inresande.

Samtidigt kommer annan statistik för Sverige. Siffror från Our World in Data visar att Sverige hamnar allt längre ner på listan där länders vaccinationstakt jämförs, skriver den politiske kommentatorn Marcus Oscarsson.

I Sverige har vi enligt denna statistik administrerat 1,9 doser per 100 invånare.

Det är klart under EU-genomsnittet och betydligt lägre än siffran för exempelvis Danmark och Island, påpekar Oscarsson.

Powered by Labrador CMS