Nyheter
Sverige blockerar budget med rekordhög EU-avgift

De ”sparsamma fyra” vägrar vika i kampen om EU:s nästa långtidsbudget. Sverige, Danmark, Nederländerna och Österrike blockerar förhandlingarna i Bryssel.
De 27 EU-ledarna väntade på fredagen på att bli sammankallade för att få ett nytt budgetförslag från EU:s ordförande Charles Michel. Men det mötet har skjutits upp flera gånger. I stället har Michel fortsatt med enskilda samtal och möten med mindre grupper av länder.
Statsminister Stefan Löfven (S) och hans kollegor från de tre länderna fortsätter ha en gemensam front. Tillsammans slåss ”de sparsamma fyra” för att hålla nere EU:s utgifter och därmed sina egna medlemsavgifter. De slåss även för att behålla rabatter som man har på sina EU-avgifter.
Rabatterna ges till rika medlemsstater som betalar in mer till EU:s budget än vad de får tillbaka i olika EU-stöd.
– Det är rimligt att relativt rika länder betalar lite mer än de som har det sämre ställt, men det finns en gräns för hur mycket, sade Löfven när toppmötet startade i torsdags.
Trycket från EU är dock hårt på att rabatterna avskaffas. Framförallt från fattigare länder som inte vill se sina jordbruks- och regionalstöd från EU bantas.
EU-ordföranden Michel lade för en vecka sedan fram ett budgetförslag som, enligt regeringens beräkningar, skulle kosta svenska skattebetalare 52,6 miljarder kronor i EU-avgift i snitt årligen. I dag är avgiften i snitt 38,7 miljarder kronor.
– Vi kan inte acceptera att den svenska avgiften stiger så drastiskt. Det är pengar vi behöver till sjukvård, skolor, pensioner och polisen i Sverige, sade Löfven i går.
För att Löfven ska följa riksdagens förhandlingsmandat skulle det krävas en rabatt på 8,8 miljarder kronor i snitt per år med Michels budgetförslag. I dag har Sverige en genomsnittlig rabatt på 5,5 miljarder kronor.
Michel kom med en ”trevare” i anslutning till toppmötets start. Han uppges ha föreslagit en svensk rabatt på 2,6 miljarder kronor. Den trevaren avvisades av Löfven.