I en debattartikel i Expressen konstaterar professorn Susanne Bejerot och medicine doktorn Mats Humble, båda forskare vid Institutionen för medicinska vetenskaper vid Örebro universitet, att det nu finns ett femtontal forskningsrapporter som tyder på att låga D-vitaminnivåer ökar risken för allvarlig sjukdom och död i covid-19.
De konstaterar också att flera länder har omsatt dessa forskningsrön i konkreta rekommendationer till befolkningen, däribland Israel.
”I oktober uppmanades befolkningen i Israel och Irland att ta 20 µg D-vitamin dagligen för att skydda sig mot covid-19, och i Skottland gavs riktlinjer om D-vitamin redan i somras. I Sverige tar ingen myndighet ansvar”, skriver de svenska forskarna.
De förklarar att D-vitamin tros inverka på vårt immunförsvar genom att stärka och balansera dess olika delar.
”Om man gör studier där försökspersoner lottas till att få D-vitamin eller placebo kan man visa om D-vitamin förebygger en viss sjukdom. När det gäller luftvägsinfektioner har man gjort precis så och visat att tillskott av D-vitamin skyddar mot infektion vid D-vitaminbrist”, påpekar de.
Vad gäller Israel hänvisar de svenska forskarna till en artikel i Jerusalem Post som handlar om landets rekommendationer kring D-vitamin. Enligt den israeliska tidningen har landets hälsomyndighet rekommenderat tillskott av vitaminet ända sedan början av pandemin.
I oktober kom dessutom en rapport från Israels nationella informations- och kunskapscenter, som konstaterade att man kan se ett statistiskt samband mellan människors D-vitaminnivåer och både risken för att smittas och att dö i covid-19. Med anledning av detta så yrkade centret på ytterligare åtgärder.
– Vi vet inte mekanismen, men vad vi vet är att människor som utvecklar allvarlig covid och som fick sjukhusvård har signifikant låga D-vitaminnivåer, säger den israeliska forskaren Milana Frenkel-Morgenstern till Jerusalem Post.
Enligt Frenkel-Morgenstern, som är aktiv vid Bar-Ilan-universitetet, så har så mycket som 70 procent av världens befolkning otillräckliga nivåer av D-vitamin.