Om ni nu har uppstått med Kristus, sök då det som är där ovan, där Kristus sitter på Guds högra sida.
Kolosserbrevet 3:1

Världen idag

Svenska forskare: ”Gör som Israel och förorda D-vitamin”

Myndigheter i Sverige borde, i likhet med Israel, rekommendera D-vitamintillskott med anledning av coronapandemin, menar två forskare vid Örebro universitet. De hävdar att många svenskar kan ha drabbats hårt av covid-19 i onödan, på grund av D-vitaminbrist.

Nyheter · Publicerad 12:00, 25 nov 2020

I en debattartikel i Expressen konstaterar professorn Susanne Bejerot och medicine doktorn Mats Humble, båda forskare vid Institutionen för medicinska vetenskaper vid Örebro universitet, att det nu finns ett femtontal forskningsrapporter som tyder på att låga D-vitaminnivåer ökar risken för allvarlig sjukdom och död i covid-19. 

De konstaterar också att flera länder har omsatt dessa forskningsrön i konkreta rekommendationer till befolkningen, däribland Israel.

”I oktober uppmanades befolkningen i Israel och Irland att ta 20 µg D-vitamin dagligen för att skydda sig mot covid-19, och i Skottland gavs riktlinjer om D-vitamin redan i somras. I Sverige tar ingen myndighet ansvar”, skriver de svenska forskarna. 

De förklarar att D-vitamin tros inverka på vårt immunförsvar genom att stärka och balansera dess olika delar.

”Om man gör studier där försökspersoner lottas till att få D-vitamin eller placebo kan man visa om D-vitamin förebygger en viss sjukdom. När det gäller luftvägsinfektioner har man gjort precis så och visat att tillskott av D-vitamin skyddar mot infektion vid D-vitaminbrist”, påpekar de. 

Vad gäller Israel hänvisar de svenska forskarna till en artikel i Jerusalem Post som handlar om landets rekommendationer kring D-vitamin. Enligt den israeliska tidningen har landets hälsomyndighet rekommenderat tillskott av vitaminet ända sedan början av pandemin. 

I oktober kom dessutom en rapport från Israels nationella informations- och kunskapscenter, som konstaterade att man kan se ett statistiskt samband mellan människors D-vitaminnivåer och både risken för att smittas och att dö i covid-19. Med anledning av detta så yrkade centret på ytterligare åtgärder.

– Vi vet inte mekanismen, men vad vi vet är att människor som utvecklar allvarlig covid och som fick sjukhusvård har signifikant låga D-vitaminnivåer, säger den israeliska forskaren Milana Frenkel-Morgenstern till Jerusalem Post.

Enligt Frenkel-Morgenstern, som är aktiv vid Bar-Ilan-universitetet, så har så mycket som 70 procent av världens befolkning otillräckliga nivåer av D-vitamin.

Så får man tillräckligt med D-vitamin

Solbestrålning på bar hud under mitten av dagen ger D-vitamin under sommarhalvåret, men inte alls under perioden november-februari.

Mörk hud och stigande ålder minskar kraftigt vitaminsyntesen i huden.

Kost som är rik på D-vitamin är framför allt fet fisk som lax, strömming, sill, makrill, regnbåge, röding, abborre och gös.

Andra kostkällor till D-vitamin är ägg, kött och berikade mjölkprodukter.

Som kosttillskott finns D-vitamin både i tablettform och i form av naturlig olja, som till exempel torskleverolja.

Källa: Den medicinska kunskapsdatabasen Internetmedicin.

Smalspåriga sommartal från både S och M

Ledare En brakförlust för Magdalena Andersson. Det var resultatet av matchen mot Ulf Kristersson, när de... tisdag 16/8 00:10

Kairo sörjer de döda i kyrkbranden

Egypten. Minst 41 människor omkom och många skadades i en brand i en koptisk kyrka i Egyptens huvudstad... måndag 15/8 14:32

Var lugn och stilla och besinna att han är Gud

Bönekrönika Bedjarna vet att det är ute med oss om inte Gud griper in. Människor kan åstadkomma mycket, men... tisdag 16/8 00:00

En oväntad påminnelse om Kremls misslyckande

Gästkrönika När jag tror att jag är på ”riktig semester”, och därmed också tror att jag lyckats komma bort från... tisdag 16/8 00:00
Följ Världen idag i sociala medier