Nyheter
Svensk pastor i Irak: Yazidier kommer till tro på Jesus
Nöden är stor i flyktinglägren i norra Irak där tusentals yazidier tvingas bo år efter år. Det berättar pastorn Merzek Botros som nyligen varit i landet. Men han vittnar också om hur Guds rike når framgång i området.– De som blev frälsta förra gången [jag var där] jobbar nu som missionärer, säger han.
Jag kan inte beskriva lyckan jag såg i folkets ögon när de såg vattnet forsa ut genom marken.
Merzek Botros
Världen idag har tidigare berättat om Sundbybergspastorn Merzek Botros och hans kontakter med kristna församlingar i den kurdiska delen av Irak. Genom flera resor till området har han, med stöd från olika kristna, fått förmedla både materiell hjälp och evangeliet.
På nära ett år kunde den arabisk-svenske pastorn inte åka till Irak för någon uppföljning, på grund av coronapandemin, fram tills nu i mitten av mars. Under drygt en vecka reste han då runt i nästan hela det kurdiska området för att besöka sju av de nära 40 läger för flyktingar, från andra delar av Irak, som fortfarande finns kvar.
– Det är till största del yazidier. Det finns barn som inte har några föräldrar. Det finns de som varit sexslavar. Det som IS har gjort har förstört både områdena och människor inifrån, beskriver Botros.
Han konstaterar att det handlar om så mycket som uppåt en miljon yazidier som blivit kvar efter flykten undan Islamiska staten, och som i huvudsak bor i stora läger.
– De har bott på samma plats, i tält, i sju år nu. Hjälpen har blivit mycket mindre, många organisationer har lämnat landet på grund av corona, och staten hjälper i princip inte till. Behovet är stort. Jag har hört flera berättelser om att självmorden ökar, fortsätter han.
Samtidigt slogs Botros återigen av den stora öppenhet som finns för det kristna budskapet om Jesus. Människor som kom till tro på mötena som han deltog i och de som tidigare hade kommit till tro visade sig ha vuxit som lärjungar.
– Nu ser jag till exempel att de som blev frälsta förra gången jobbar som missionärer bland sitt folk, konstaterar han.
Utöver att predika evangelium kunde Botros dela ut förnödenheter, samt vara med och finansiera och överse borrandet av en brunn, vars vatten beräknas nå hela 11 olika byar och 13 000 familjer framöver.
– Jag kan inte beskriva lyckan jag såg i folkets ögon när de såg vattnet forsa ut genom marken. Vi bad på platsen och jag delade med mig om den samariska kvinnans möte med Jesus, berättar han.
Något annat som skapade glädje var ordnandet av fotbollsmatcher i lägret. Merzek Botros har tidigare berättat att han själv gärna deltar i spelandet.
Framöver hoppas Botros på att kunna starta hjälpcenter på olika platser i irakiska Kurdistan, tillsammans med församlingarna där. Han lyfter fram behovet av utbildning för kvinnor som tidigare varit sexslavar hos IS, och behovet av att ta hand om de uppåt 3 000 barn som blivit till genom sexslaveriet, och som blivit övergivna av sina mödrar på grund av att morföräldrarna vägrat ta emot dem.
– Det är tungt. Ingen vill ha dem. De är inte registrerade. Just nu tycker jag att världen har glömt området, säger Sundbybergspastorn.
Han välkomnar såväl privatpersoner som organisationer att höra av sig om de vill vara med och stötta arbetet med att hjälpa yazidierna.
– De är människor, de är värdefulla, och jag ser i deras ögon hur de har lidit. Det viktigaste är att de ser att det finns hopp. Det är inte lätt, men med Guds kraft kan de förlåta, säger Merzek Botros.