Bön

Svensk nationaldags­bön firar 20 år – med bön för landets politiker

Nationaldagen kan firas på Skansen, men också på knä inför Gud på olika bönesamlingar.

I kyrkor, på torg och på berg samlas människor återigen till nationaldags­bön på många platser över hela vårt land den 6 juni. På måndagen hade 108 böne­samlingar i 88 kommuner registrerats på Sverige­bönens hemsida.

Publicerad Senast uppdaterad

På bortåt 150 orter väntas allkristna bönesamlingar hållas den 6 juni. I Falkenberg möts man till exempel vid Tullbron som är en gammal stenvalvsbro från 1700-talet. I Gällivare möts man på fjället Dundret med utsikt mot Kebnekaise och i Härnösand på Vårdkase­berget. I Jönköping hålls en bönesamling i Stads­parken vid Bäckaby kyrko­ruin, en annan samling hålls i Riseberga klosterruin i Fjugesta. I Köping görs en böne­vandring med samling vid Tunadals­kyrkan och så vidare.

I år är det exakt 20 år sedan den första nationaldagsbönesamlingen hölls, år 2005 i Göteborg, utifrån en vision om en allkristen bönedag varje år. Det berättar Torbjörn Erling, som sitter i Sverigebönens arbets­utskott.

Torbjörn Erling uppmuntrar till allkristen bön, och särskilt för riksdag och regering, på nationaldagen.

– Då hade Sveriges riksdag beslutat att nationaldagen skulle vara en helgdag. Det blev ett bra tillfälle att samlas till bön och det upplevdes som ett bönesvar, säger han.

Visionen föddes år 2000 när man firade minnet av Olof Skötkonungs dop vid Husaby källa och man började be om att Gud skulle leda processen.

På måndagen hade 108 bönemöten i 88 kommuner registrerats på Sverigebönens hemsida.

Målet med nationaldagsbönen har hela tiden varit att samlingar ska hållas i alla Sveriges 290 kommuner.

– Vi uppmuntrar alltid till en allkristen bönesamling i stället för flera olika. Det bygger på att det finns allkristen bön året runt på en ort. Utifrån regelbunden bön är det lätt att samlas även på national­dagen.

Samlingen kan antingen hållas utomhus, kanske i form av en böne­vandring, eller i en kyrka. För att samlas på allmänna platser krävs tillstånd av polisen.

– Vem som helst kan ta initiativ till en samling. Kontakta kyrkorna på orten först för att höra om någon redan har en samling på gång, säger Torbjörn Erling.

På Sverigebönens hemsida finns många tips för den som vill arrangera en bönesamling. Där finns också affischer, sånger, en böneguide med mera.

Inför årets nationaldagsbön har Sverige­bönens ledning upplevt att man ska fokusera på att tacka och be för landets ledning – för styrande politiker och kungahus.

– Det är en tid av stora utmaningar, inte minst för dem som arbetar i riksdag och regering. Det är alltifrån kriminalitet, krigshot och den psykisk ohälsa. Respekten för bibelordet behöver upprättas igen på politisk nivå. Vi måste hela tiden lyfta för politikerna att den kristna värdegrunden som landet har byggts på behöver återupprättas.

Torbjörn Erling nämner samtidigt vikten av bön för Sveriges relation till Israel, om sanning och urskiljning i rapporteringen om vad som sker i kriget och om vishet för politikerna i deras ställningstaganden. Guds folk behöver också gå före i att välsigna Israel, menar han.

Det är ett allvarligt läge i landet, men också hoppfullt.

Torbjörn Erling

Han nämner de ofödda barnens rätt som ytterligare ett angeläget böneämne och pekar på att det också har med beskydd för landet att göra.

Som rektor för den kristna Mariaskolan i Malmö vill Erling även nämna bön för skolan och för att de kristna friskolorna ska få utrymme att fortsätta verka som goda exempel.

– Det är ett allvarligt läge i landet, men också hoppfullt. Många unga och äldre upplever en stark maning till bön och att komma samman i enhet och be om välsignelse för vårt land, och om beskydd och upprättelse. Omvändelsen behöver börja med oss, säger Torbjörn Erling.

– Det finns många behov, men vi får inte glömma att tacka för de välsignelser vi har. Sverige är ett välsignat land på många sätt också, tillägger han.

Särskilda böneämnen under årets nationaldagsbön

1. Politiker och myndigheter

• Kristna riksdagsgruppen och politiker

• Statsministern

• Kungafamiljen

• Riksdag, kommuner och landsting

• Försvar och rättsväsende

• Relation till andra länder

• Integration och sociala insatser

2. Sveriges relation till Israel och urskiljning i bedömningen av vad som sker i kriget

3. De ofödda barnens rätt

Fler förslag på böneämnen finns på Sverige­bönens hemsida. 

Saknas nationaldagsbön på din ort? Gör så här?

  • Kontakta kyrkorna på orten och hör om någon redan har tagit ett böneinitiativ. Ifall det inte är fallet kan man starta en egen samling.
  • För att sprida information om samlingen, tidpunkten och platsen kan den registreras på Sverige­bönens hemsida.
  • På Sverigebönens hemsida finns en mall för inbjudan och affisch som man kan använda om man vill. 
  • Förslag till böneämnen finns på hemsidan.
  • Bönerna kan varvas med några psalmer, lovsånger eller bönesånger.
  • Många samlingar äger rum klockan 15, en tid som Sverigebönen rekommenderar. 
  • Om bönesamlingen hålls utomhus på allmän plats behöver polistillstånd sökas.
  • Ett sätt att använda svenska flaggan vid bön på nationaldagen är att fästa flaggan på högkant på ett T-format stag så att korset blir upprätt.

Källa: sverigebonen.se

Powered by Labrador CMS