Nyheter

Svensk missionär blev TT:s röst i staden med världens sämsta luft

Josef Sjöberg, som tidigare bott och missionerat i Pakistan, på besök hos vänner i Islamabad. Luften är blå. Foto: Josef Sjöberg/Handout
Josef Sjöberg, som tidigare bott och missionerat i Pakistan, på besök hos vänner i Islamabad. Luften är blå. Foto: Josef Sjöberg/Handout
Luftföroreningarna i Lahore, Pakistan, nådde i tisdags de högsta i världen. Foto: Josef Sjöberg/Handout
Luftföroreningarna i Lahore, Pakistan, nådde i tisdags de högsta i världen. Foto: Josef Sjöberg/Handout

Luftföroreningarna i den pakistanska mångmiljonstaden Lahore ligger på livsfarligt höga nivåer – och var under tisdagen högst i världen.– Det är ofattbart. Det ligger ett mörkt moln som en matta över staden, säger Josef Sjöberg, som just besökt staden.

Publicerad Uppdaterad

Uppgifterna från mätstationerna indikerar ju att man bör hålla sig hemma även nu.

Josef Sjöberg

Under tisdagen klassades luftkvaliteten i Pakistans näst största stad Lahore som sämst i världen enligt indexet AQI, som används för att mäta luftföroreningar.

På vissa platser i staden uppmättes under dagen hela 565 AQI, enligt indexet – som klassar allt över 300 AQI som ett hälsomässigt nödläge, skriver den pakistanska dagstidningen Dawn.

Josef Sjöberg, tidigare missionär i Pakistan där han bland annat rest runt och besökt församlingar i landet och undervisat på bibelskolor, besökte i helgen Lahore. Han bekräftar att luftkvaliteten i staden de senaste veckorna varit usel.

– Det är ofattbart – det ligger ett mörkt, mörkt moln som en matta över staden. Vid lunchtid låg siffran strax under 200 AQI, men den var mycket högre på morgonen. Och det kan jämföras med hur det såg ut i Stockholm, där siffran vid samma tid låg på tio AQI, berättar han på söndagen för TT på telefon från Lahore.

Luftföroreningarna i Pakistan består till största delen av en blandning av dieselavgaser och rök från grödor som eldas. Tillsammans bildar dessa ingredienser ett tjockt smogmoln, som lägger sig som ett lock över städerna – och utsläppen har också ökat under de senaste åren.

Dagstidningen Dawn rapporterar att invånare i Lahore de senaste veckorna drabbats av svidande ögon och allergiska symtom till följd av den dåliga luften. Enligt Josef Sjöberg har vänner på plats också berättat att barn ska ha drabbats av kräkningar, och påpekar att skolorna i staden fortfarande är öppna.

– När jag var här 2019 stängde man skolor och kontor i två veckor och uppmanade folk att hålla sig inomhus. Då var nivåerna betydligt lägre än nu – men uppgifterna från mätstationerna indikerar ju att man bör hålla sig hemma även nu, säger han.

Lahore har sedan tidigare, tillsammans med Delhi i Indien och Wuhan i Kina, ofta placerat sig i toppen av listan på städer med dålig luftkvalitet – och redan i början av november knep staden den föga smickrande förstaplatsen, skriver Dawn. November är också den tid under året då nivåerna av luftföroreningar i staden, som har elva miljoner invånare, är som högst.

Provinsstyret i Lahore har under de senaste åren infört ett antal åtgärder för att minska luftföroreningarna, som av forskarna kallas för ”den tysta mördaren”. Bland annat uppmuntras invånarna att gå över till eldrivna fordon.

I Pakistan beräknas de höga nivåerna av luftföroreningar leda till att invånarnas livslängd förkortas med i genomsnitt 4,3 år, enligt rapporten Air Quality Life Index.

Powered by Labrador CMS