Klimataktivism

Svensk klimatprofil stödjer Hamas – önskar att han varit på plats 7 oktober

Klimataktivisten och lektorn vid Lunds universitet Andreas Malm tycker att delar av Hamas attack 7 oktober kan beskrivas som en lyckad operation. Foto från 2007.

Andreas Malm är lektor på Lunds universitet och klimataktivist med stort inflytande i både svenska och globala klimat­rörelsen. I videoklipp som nu sprids kallar han det palestinska ”väpnade motståndet” heroiskt, han säger att han jublar över brinnande israeliska stridsvagnar och önskar att han varit på plats när Hamas blodiga terrordåd utfördes 7 oktober.

Publicerad Uppdaterad

Den senaste tiden har videoklipp på Andreas Malm, till vardags lektor i humanekologi vid Lunds universitet, spridits där han uttrycker sitt hat mot Israel. 

Han beskriver det ”väpnade motståndet” i Gaza som ”heroiskt” och uppger att han jublar varje gång han ser en israelisk stridsvagn brinna. 

Malm säger vidare att han gärna tar del av videoklipp från Hamas och beskriver det som att han ”injicerar” dessa klipp som ”droger” i sina vener. 

I ett annat klipp talar han om hur frustrerad han är över att han inte var på plats i samband med Hamas terrordåd mot civila israeler den 7 oktober. Han säger att han önskar att de väntat med sin ”operation” fem dagar så att han hade kunnat vara där. 

Som författare och aktivist kan Andreas Malm beskrivas som en av den nutida klimatrörelsens ideologer. Världen idag har tidigare berättat att Malm själv uppgett att han tagit intryck från tyske filosofen och nazisten Martin Heidegger, som också kom att påverka Adolf Hitler. Heidegger beskrivs ha stått för en världsbild där miljön och naturens blomstring står över människan. 

Malm har tydligt gett sitt stöd till sabotage och brottslighet för att åstadkomma förändring. Han medger också själv att han deltagit i sådana aktioner, även i närtid. 

Att Malm stödjer Hamas är ingen nyhet. Redan 2009 beskrev han Hamas som en ”nationell befrielserörelse”. I en intervju med Dagens Nyheter sade Malm nyligen att han identifierar sig med trotskistiska, vänsterextrema Socialistiska partiet. 

I samma intervju säger han att det kan finnas tillfällen då det är rätt att skada poliser. 

Till New York Times säger Malm att han vill se sabotage på en mycket större skala än vad som sker i dag och att han inte kan garantera att detta sker utan ”olyckor”. 

Malm stödjer Hamas men säger till DN att hans ”favoritfraktion” är terrorstämplade PFLP. När Malm beskriver vad som skedde 7 oktober gör han det i termer av ”lyckat” och ”olyckligt”. 

– Sen var det också så att när den operationen lyckats, så attackerades även civila mål. Det är naturligtvis olyckligt, tragiskt. Det är inte en framgång på det sättet som övertagandet av militärbaserna är.

DN frågar om han inte har något mer att säga om att civila män, kvinnor och barn massakrerades.

– Jag kan inte reservationslöst hylla att man skjuter ner människor som dansar eller att man tar sig in i hus och skjuter ner civila. Naturligtvis inte, svarar Malm.

Klimataktivisten och författaren har nu fått omfattande kritik för sina uttalanden från flera håll. Också vänstertidningen ETC reagerar starkt på utspelen som ger stöd till terroristerna i Hamas. 

Att Malm anser att 7 oktober i grunden var en ”befrielsehandling” får Andreas Gustavsson att i en ledartext fråga om detta är en ideolog som en progressiv vänster ska luta sig mot ”eller ens befatta sig med?” 

Många har också på sociala medier varit upprörda över att Malm kan fortsätta vara anställd på Lunds universitet. Christofer Edling, professor och fram till årsskiftet dekan för Samhälls­vetenskapliga fakulteten vid Lunds universitet, försvarar dock att Malm får vara kvar på universitetet.

”Den grundlagsskyddade yttrande­friheten ger studenter och personal vid statliga universitet och högskolor ett stort utrymme att fritt uttrycka åsikter och idéer utan inblandning från arbetsgivaren eller utbildningssamordnaren”, säger Edling i en skriftlig kommentar till sajten Samnytt

”Såvitt vi vet har Malm inte dömts eller åtalats för något som skulle kunna leda till åtgärder från universitetets sida. Det finns heller inga indikationer på att Malm har brutit mot några bestämmelser i sin undervisning som skulle kunna föranleda åtgärder från universitetets sida”, fortsätter Edling som dock understryker att universitetet inte stödjer någon form av olagliga eller odemokratiska handlingar och fördömer alla former av terror och attacker mot civila.

Israeliska soldater gråter intill bilder på israeler som dödats eller tagits som gisslan av terroristerna i Hamas.
Powered by Labrador CMS