Flygolycka

Svensk familj lyckades fly från brinnande plan i Japan

Det japanska flygplanet brinner kraftigt.
När familjen hade tagit sig ut från planet var räddningstjänsten på plats och försökte släcka planet som brann rejält.

Den svenska familjen Deibo befann sig ombord på det japanska flygplan som började brinna vid landning under tisdagen. Liksom övriga passagerare klarade de sig dock.

– Det var en nära döden-upplevelse. Det går nog inte att komma närmare än så här, säger Jonas Deibo till TT.

Publicerad

Under tisdagen började ett passagerarflygplan från Japan Airlines brinna efter att ha krockat med ett kustbevakningsflygplan på Haneda-flygplatsen i Tokyo. På flyget var svenska Jonas Deibo med sin familj, vilket Aftonbladet var först med att rapportera. Familjen satt utspridd i planet och Jonas Deibo satt vid den ena vingen i planet när det helt plötsligt smällde till vid landningen.

– Jag såg direkt hur det började brinna kraftigt vid vingen. Stämningen var lugn till en början men när det började komma in rök i planet då slängde sig alla på golvet. Jag sprang bak till min familj och vi tog oss ut genom nöddörrarna, säger han till TT.

Sonen Anton Deibo satt längre bak i planet med sin syster. Även han märkte snabbt att något var fel.

– Planet skakade till men vi lyckas landa på något sätt. Sedan blev det jättevarmt och man såg eld utanför fönstret, och rök började ta sig in i planet. Alla lampor på planet slocknade och folk började få panik, säger han.

– Det blev mer och mer rök i kabinen och det började sticka i ögonen. Samtidigt så såg man hur det brann utanför planet.

Alla utrop skedde på japanska och det var svårt för familjen att förstå vad som hände. Men när de väl tagit sig ut från planet var räddningstjänsten på plats och försökte släcka planet som brann rejält.

– Vi sprang ut på ett fält, säger sonen Anton Deibo.

Vad som händer nu vet inte familjen, men de är i säkerhet.

– Nu är det okej. Vi har hamnat på en buss, säger Jonas Deibo.

Alla personer ombord planet, nära 400, evakuerades. Fem personer från kustbevakningsplanet omkom.

Powered by Labrador CMS