Film

Svensk­-amerikanske regissören till nya julfilmen: Berörs själv till tårar

Adam Anders.
Journey to Bethlehems svenskamerikanske regissör Adam Anders tycker det är jätteroligt att hans film får visas i hans ursprungsland Sverige. ”Min släkt får gå, de tycker det är jätteroligt och spännande”, säger han.

Musik, glädje och skratt för hela familjen – det hoppas bioaktuella Journey to Bethlehems svensk­amerikanske regissör Adam Anders att filmen ska förmedla. Men viktigast med filmen är, enligt regissören, att julens budskap är i centrum. Han berättar att han själv fortfarande berörs till tårar av vissa scener.

Publicerad Uppdaterad

Den nya julmusikalfilmen hade biopremiär i Sverige den 1 december. Och även om den är gjord av amerikanska produktionsbolag har den samtidigt kopplingar till Sverige.

Världen idag har tidigare berättat om och intervjuat filmens svenske musik­producent Peer Åström.

Och när vi får intervjua filmens 48-årige regissör och manusförfattare Adam Anders via videolänk visar det sig att det går utmärkt att hålla även den intervjun på svenska.

Adam berättar att han föddes i Upplands-Väsby som barn till svenska gospelmusiker och att de sedan flyttade till USA, när han var tre år gammal, samtidigt som de fortsatte att turnera i Sverige. 

– Jag var i Sverige på somrarna och USA på vintern. Han var ganska känd – Anders Eriksson hette han då, säger Adam om sin pappa.

I USA jobbade Adam Anders först som låtskrivare och musikproducent men fick sedan en framgångsrik karriär i Hollywood som musiker, tv- och filmproducent samt manusförfattare med fokus på musikaler.

I arbetet med Journey to Bethlehem har han nu för första gången också varit regissör, vilket han är väldigt glad över eftersom filmen bygger på hans egen idé, som han som kristen känner väldigt starkt för. 

– Jag vill att folk ska veta vad jul handlar om och varför det är viktigt att veta vad som hände på julen. Vi verkar ha glömt det, säger Adam Anders. 

Idén fick han för 17 år sedan när han upptäckte att det inte redan fanns någon sådan julmusikalfilm. 

– Det finns ju många julmusikaler som handlar om tomten eller vad som helst, och är väldigt fina, men det handlar inte om varför vi firar jul, så jag ville göra en sådan film om Jesus, förtydligar han.

Jag vill att folk ska veta vad jul handlar om och varför det är viktigt att veta vad som hände på julen. Vi verkar ha glömt det.

Adam Anders, regissör till filmen Journey to Bethlehem

Han är samtidigt glad över att det inte blev förrän nu på 2020-talet som han skulle förverkliga idén, med tanke på allt han har fått lära sig i Hollywood om hur man gör film sedan då för 17 år sedan. 

– Jag tror att det var viktigt att det var Guds tid och inte min, säger regissören. 

Han beskriver hur arbetet med Journey to Bethlehem har känts som att han har ”hittat hem” och hittat sin kallelse, även om det också har varit tufft, inte minst när de arbetade med filminspelningen i Spanien och han tvingades vara borta från sin familj i flera månader. 

Journey to Bethlehem hade nyligen Sverigepremiär.

Att filmen ska vara rolig, färgglad och passa alla åldrar har varit en viktig målsättning. Adam berättar hur han en gång började titta på en film om julevangeliet med sina småbarn, men att de blev så rädda att de började gråta och sprang ut. 

– Så jag ville göra en film som hela familjen kan sätta sig och titta på – att barnen, småbarnen, föräldrar, morfar och farfar och vem det nu är kommer tycka om den och vilja se den om och om igen, säger han.

Vad hoppas du att filmen ska förmedla till publiken?

– Glädje och vad meningen med jul är. Varenda gång vi kommer till när Jesus föds i filmen så gråter jag. Jag tycker det är så mycket kraft bakom det, vad han har gjort, att han kom, och vad det betyder för mig, säger Adam Anders. 

Powered by Labrador CMS