Hela lagen uppfylls i ett enda budord: Du ska älska din nästa som dig själv.
Galaterbrevet 5:14

Världen idag

Svensk aktör vill hjälpa 500 ukrainska judar till Israel

Krigsutbrottet i Ukraina innebär en hotfull situation även för judarna i landet.

– Vårt mål är att hjälpa 500 judar hem till Israel, säger pastor Tommy Lilja och framhåller vikten av en snabb evakuering.

Nyheter · Publicerad 08:00, 27 feb 2022

Tommy Lilja berättar att närmare 200 000 judar är bosatta i Ukraina, ett land med en historia av stark antisemitism. Just nu avgår inga flyg från landet.

– Ukrainska judar samlas i uppsamlingsläger i västra Ukraina, för att i bästa fall bussas till grannländerna och flygas därifrån hem till Israel, säger han till Världen idag.

Nu har det öppnats en så kallad ”hotline”, öppen dygnet runt, dit judar i Ukraina kan ringa för att få hjälp. Tommy Liljas organisation PTL Ministries har sedan 2014, i samarbete med Jewish Agency, arbetat med att hjälpa ukrainska judar till Israel.

– Vi betalar inte hela kostnaden, vi går in med 1 000 kronor per hemvändande jude. Alla insamlade medel går oavkortat till detta ändamål, säger Tommy Lilja och nämner personliga erfarenheter av att välsignelser följer av att man välsignar judiska folket.

Som exempel närmner han PTL Ministries, ett missionsarbete som i dag når fram till stora skaror människor på fyra kontinenter.

– Allt vårt arbete började med att vi välsignade Israel. Gud talade om att vi skulle hjälpa judar hem till Israel, 1996 startade vi operation Great Exodus. Det här är starkt, säger han.

Det finns ett profetiskt perspektiv i att hjälpa judar hem till Israel, betonar Tommy Lilja och hänvisar till bibelboken Hesekiel kapitel 39, verserna 27-28: ”När jag har fört dem hem från folken och samlat dem från deras fienders land, visar jag min helighet genom dem inför många folk. Då ska de inse att jag är Herren, deras Gud, den som både förde bort dem i fångenskap bland folken och samlade dem tillbaka igen till deras eget land, utan att lämna någon enda av dem kvar där.”

– Därför tror jag, att innan allt är sagt och gjort, kommer varje jude i världen att ha fått erbjudande att återvända och just nu kommer de från Ukraina, säger Tommy Lilja.

Förenade Israelinsamlingen/Keren Hayesod meddelar på sin Facebooksida att man under ett dygn samlat in cirka 200 000 kronor till hjälp för judar i Ukraina.

Därför tror jag, att innan allt är sagt och gjort, kommer varje jude i världen att ha fått erbjudande att återvända och just nu kommer de från Ukraina.

Drev mot Kronlid avslöjar maktelitens intolerans

Ledare Nu har arbetet börjat för våra nyvalda riksdagsledamöter. I måndags var det val till... torsdag 29/9 00:10

Viljan att ge sig till det som sker i församlingen

Ledarkrönika Samhällsproblemen är stora och de ska med rätta belysas, men jag vill här ägna några rader åt att... torsdag 29/9 00:05

Mississippi bäst i USA på att värna religionsfriheten

USA. Mississippi är den amerikanska delstat som bäst försvarar religionsfriheten och New York är den som... onsdag 28/9 22:00

Ny dokumentär förevigar Sean Feuchts lovsångsturné

USA. När de amerikanska myndigheterna försökte tysta lovsången under coronapandemin klev Sean Feucht... onsdag 28/9 13:00

Är du en soffpotatis eller en sättpotatis?

Bönekrönika torsdag 29/9 00:00

Gospelsångarna tillbaka där allt en gång började

Musik. Under 50 år har gospelkvartetten One way brothers från Närke underhållit med sång och musik i...

Ett svar på frågan om Israels styrka

Israelkrönika Många har frågat sig hur det judiska folket har kunnat bevaras som ett folk och en kultur under de...

Nya rön krävde ett alternativt sätt att förklara evolutionen

Skapelsetro (del 4/8). De flesta sekulariserade nutidsmänniskor anser att evolutionen är någonting fullständigt...
Följ Världen idag i sociala medier