Med Guds makt blir ni genom tron bevarade till den frälsning som finns beredd och skall uppenbaras i den sista tiden
1 Petrusbrevet 1:5

Världen idag

38 procent av männen vars partner gjort abort ansåg sig ha varit det som påverkade kvinnans beslut mest, enligt en studie. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Studie: Män spelar avgörande roll i kvinnors abortbeslut

Män spelar en avgörande roll för beslutet när en kvinna väljer att göra abort. Det visar en amerikansk undersökning som publicerades nyligen.

Hela 42 procent av männen svarade att de uppmanade sin partner att göra abort.

Nyheter · Publicerad 12:00, 23 feb 2022

I undersökningen, som uppmärksammas av den svenska prolife-organisationen Respekt, ställdes frågor till 1 000 amerikanska män vars hustru eller partner hade gjort abort. Närmare tre av fyra män, eller 74 procent, sade att deras partner talat med dem om att göra abort innan de genomförde den.

Hela 42 procent av männen svarade att de antingen ”starkt uppmanade” eller ”föreslog” sin partner att göra abort när de fick veta att kvinnan är gravid. Ytterligare 31 procent svarade att de inte gav sin partner råd över huvud taget.

Bland de män som inte talade med sin partner om abortbeslutet svarade 63 procent att de ansåg att det var kvinnans eget val, och 61 procent svarade att de var redo att stödja kvinnan oavsett hur hon valde att göra. Nästan 20 procent av männen svarade att de ”inte kände att de hade något att säga till om”.

Studien visar att 38 procent av männen vars partner gjort abort ansåg sig vara den person som påverkat kvinnans beslut allra mest.

Undersökningen beställdes av Care Net, ett evangelikalt nätverk av kriscenter för gravida, med det uttalade syftet att förhindra abort.

– Man kan inte på allvar försöka få slut på abort om man inte på allvar engagerar männen i frågan, kommenterar Roland Warren, ordförande och vd för Care Net.

Enligt undersökningen var ekonomin den främsta orsaken till att män föreslog abort. Den näst vanligaste orsaken var att männen inte ansåg sig redo att bilda familj.

– Studien bekräftar än en gång att detta är långt ifrån en ”kvinnofråga”, säger Ryan Anderson, ordförande för Ethics and Public Policy Center, till tidningen The Daily Signal.

Studien visar också att 53 procent av männen blivit nervösa, och 42 procent rädda, när de fick reda på att deras partner var gravid.

Andra män vittnar om hur de upplevt sorg efter att deras partner gjort abort. I en artikel i Svenska Dagbladet berättar en man, kallad Martin, om sina känslor i samband med att hans flickvän gjorde abort.

– Det dök upp mycket tankar, det var ändå ett liv som inte skulle få bli till. Varför hade vi satt oss i den här situationen, varför tog vi inte bättre ansvar? säger Martin till tidningen.

Ännu flera år efter aborten upplevde Martin att den påverkade honom inombords.

– Det var som att det fortfarande fanns en sorg i mig, större än jag trodde. När vi gjorde slut pratade vi under att halvår mycket med varandra och då var aborten ett tema som återkom. För mig blev det tydligt att jag jättegärna vill få barn i framtiden, säger han.

Av artikeln framgår occkså att många regioner erbjuder samtalsstöd även till partnern till den som gör abort. Många vet dock inte om det. Det förs heller ingen statistik på hur många partner som får samtalsstöd i samband med abort.

Studien bekräftar än en gång att detta är långt ifrån en ”kvinnofråga”.

Organisationer larmar: Tufft ekonomiskt läge för barnfamiljer

Ökade kostnader för mat, el och räntor gör det svårt för familjer att få ihop vardagen och barnen... måndag 20/3 13:00

Veckans KD-affär vittnar om en partikultur på glid

Ledare För ett halvår sedan fick Kristdemokraterna gå in i regering som näst starkaste parti. Det var en... lördag 18/3 00:10