Ingen har större kärlek än den som ger sitt liv för sina vänner. Ni är mina vänner, om ni gör vad jag befaller er.
Johannesevangeliet 15:13–14

Världen idag

Studie: Israelerna föredrog Trump framför Biden

En majoritet av israelerna anser att USA:s förre president Donald Trump var bättre än efterträdaren Joe Biden.

Endast var tionde person av Israels befolkning tycker att nuvarande president Biden är den bättre av de två, skriver Ynetnews.

Nyheter · Publicerad 16:51, 27 okt 2021

Den israeliska tankesmedjan Mitvim presenterade nyligen en undersökning där en majoritet av israelerna svarat att de tror att USA:s nuvarande president Joe Biden är sämre för Israel jämfört med sin företrädare Donald Trump. Enligt undersökningen föredrog en majoritet av Israels befolkning, 53 procent, Trump före Biden. Endast elva procent sade sig tro att Joe Biden är bättre för Israel medan 36 procent svarade att de inte ser någon betydande skillnad mellan de två senaste presidenterna i Vita huset. I undersökningen tillfrågades ett representativt urval av 700 israeler om sin åsikt i frågan, skriver Ynetnews.

Mitvims undersökning visar även att den israeliska allmänheten ger förbindelserna mellan USA och Israel ett betyg på 6,46 av 10 möjliga. Endast 35 procent av israelerna anser att förbindelserna med USA är bra, vilket är den lägsta siffran sedan 2016 samt ett rejält tapp jämfört med förra årets siffror 8,05 respektive 67 procent.

Dr Ilai Saltzman, styrelseledamot i Mitvim, säger sig inte vara förvånad över resultatet. Han menar att israelerna uppfattar Joe Biden som mindre fördelaktig för Israel jämfört med Donald Trump.

Ilai Saltzman hänvisar till att Joe Biden tidigare varit vice president till Barack Obama, som av många israeler uppfattades vara avogt inställd till den judiska staten.

Bidens demokratiska parti ses också som en ideologisk motsats till många konservativa israelers åsikter, skriver Ynetnews.

Saltzman tillägger att Biden ännu suttit som president under en kort tid och bör granskas ”baserat på hans kommande engagemang för Israels säkerhet, bidrag till lösning av israelisk-palestinska konflikten, framsteg i regionala fredsavtal och lösning av konflikten med Iran”, skriver Ynetnews.

En nystart för Sverige – eller en smart uppstart på valrörelsen?

Ledare Så fick Sverige en ny regering och det politiska kaoset är för tillfället avvärjt. En... torsdag 2/12 00:10

Folkmord i Xinjiang bäddar för hård dom

Ledare Att Kinas president, Xi Jinping, nu formellt kan knytas till interneringslägren för uigurer kom... torsdag 2/12 00:10

Varje cell kommer att fortsätta hävda att vi är antingen man eller kvinna.

Ledarkrönika Man kan säga mycket om den nyliga debattartikeln i Expressen där företrädare för Liberala... torsdag 2/12 00:09

Gud är inte längre bort än att han sträcker ut sin hand till dig när du ropar.

Inför söndag Den här söndagen har kyrkoårstemat ”Guds rike är nära”. Tänker vi i tid, eller rum? Tänk, vad det... torsdag 2/12 00:00

Levande ljus är inte den största brandrisken

Säkerhet. Advent är här, en hektisk tid för brandkår och räddningstjänst. Men tvärtemot vad många tror är det... torsdag 2/12 05:00

Finns lösningen på dagens politiska kaos på Sinai berg?

Israelkommentar Dagens samhällskris och ökade polarisering har gett det mosaiska förbundet på berget Sinai ny...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier