Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Studie: Israelerna föredrog Trump framför Biden

En majoritet av israelerna anser att USA:s förre president Donald Trump var bättre än efterträdaren Joe Biden.

Endast var tionde person av Israels befolkning tycker att nuvarande president Biden är den bättre av de två, skriver Ynetnews.

Nyheter · Publicerad 16:51, 27 okt 2021

Den israeliska tankesmedjan Mitvim presenterade nyligen en undersökning där en majoritet av israelerna svarat att de tror att USA:s nuvarande president Joe Biden är sämre för Israel jämfört med sin företrädare Donald Trump. Enligt undersökningen föredrog en majoritet av Israels befolkning, 53 procent, Trump före Biden. Endast elva procent sade sig tro att Joe Biden är bättre för Israel medan 36 procent svarade att de inte ser någon betydande skillnad mellan de två senaste presidenterna i Vita huset. I undersökningen tillfrågades ett representativt urval av 700 israeler om sin åsikt i frågan, skriver Ynetnews.

Mitvims undersökning visar även att den israeliska allmänheten ger förbindelserna mellan USA och Israel ett betyg på 6,46 av 10 möjliga. Endast 35 procent av israelerna anser att förbindelserna med USA är bra, vilket är den lägsta siffran sedan 2016 samt ett rejält tapp jämfört med förra årets siffror 8,05 respektive 67 procent.

Dr Ilai Saltzman, styrelseledamot i Mitvim, säger sig inte vara förvånad över resultatet. Han menar att israelerna uppfattar Joe Biden som mindre fördelaktig för Israel jämfört med Donald Trump.

Ilai Saltzman hänvisar till att Joe Biden tidigare varit vice president till Barack Obama, som av många israeler uppfattades vara avogt inställd till den judiska staten.

Bidens demokratiska parti ses också som en ideologisk motsats till många konservativa israelers åsikter, skriver Ynetnews.

Saltzman tillägger att Biden ännu suttit som president under en kort tid och bör granskas ”baserat på hans kommande engagemang för Israels säkerhet, bidrag till lösning av israelisk-palestinska konflikten, framsteg i regionala fredsavtal och lösning av konflikten med Iran”, skriver Ynetnews.

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Gärna avskaffade bidrag – men först avdragsrätt

Ledare Världen idag har rapporterat att samfunden fortsatt vill söka statsbidrag även om staten inför... torsdag 11/8 00:00

Östgötar ska få höra om Jesus

Evangelisation. För tredje året i rad anordnar organisationen Open Air Campaigners (OAC) nästa vecka ett... torsdag 11/8 00:00

Låt oss ivrigt söka vinna Andens gåvor

Krönikor Måndag morgon i Kenya. Huvuduppdraget med kampanj och kvinnokonferens var avklarat. Människor hade... torsdag 11/8 00:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier