Nyheter

Starka känslor efter riksdagsdebatt

I onsdags var det omröstning i riksdagen om barnäktenskap. (Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.)
I onsdags var det omröstning i riksdagen om barnäktenskap. (Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.)

Kritiken var stark mot att Socialdemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet förra veckan avstod från att delta i de övriga partiernas tillkännagivande till riksdagen om att förbjuda barnäktenskap och polygami."I onsdags hade vi votering i riksdagen om barnäktenskap. Förvånande nog tycker vår feministiska mp/s regering tillsammans med v att vuxna män som är gifta med barn ska få fortsätta vara det," twittrade exempelvis den moderate riksdagsledamoten Lars Beckman.

Publicerad Uppdaterad

Det var i samband med att riksdagen antog ett betänkande om familjerättsfrågor den 21 mars som allianspartierna samt Sverigedemokraterna i socialutskottet yrkat på ett så kallat tillkännagivande.

I tillkännagivandet står det att riksdagen "uppmanat regeringen att återkomma med ett lagförslag som innebär att barnäktenskap aldrig erkänns i Sverige om någon av parterna var under 18 år när någon av dem kom till Sverige", och regeringen ombetts "utreda hur regelverket kan ändras för att säkerställa att månggifte inte erkänns här".

S, V och MP menade att det inte behövdes något tillkännagivande eftersom utredningar och skärpta lagförslag väntar om hörnet. När det gäller barnäktenskap har regeringen just fått in remisser på ett delbetänkande till en utredning om hur barnäktenskap kan förbjudas mer konsekvent än i dag, och ett lagförslag väntas till sommaren.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS