Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Stakset på plats vid gränsen till Ukraina

– Vi behöver hjälpas åt nu. Det är krig i Europa och ingen vet hur det här kommer att sluta, säger Sebastian Stakset.

Han befinner sig just nu mitt i det flyktingkaos som råder vid gränsen mellan Polen och Ukraina. Tillsammans med pingstpastorn Eric Andersson försöker han hjälpa ukrainska flyktingar till trygghet i Norden.

Nyheter · Publicerad 11:00, 4 mar 2022

I en film på Facebook går det att se hur Sebastian Stakset och Eric Andersson står mitt i vimlet av människor vid gränsen. Det är flyktingar och hjälparbetare om vartannat. De bägge männen har åkt dig för att försöka göra nytta.

De har mött förtvivlade människor som nu lämnar sitt land där bomberna nu faller och flyr mot trygghet, utan att veta vart de ska ta vägen. De berättar om mammor med små barn som flytt undan krigets fasor och tvingats lämna sina män kvar för att strida i Ukraina.

– Det är fruktansvärda historier vi hör här, säger Sebastian Stakset.

Eric Anderson berättar om en kvinna som de mött. Hon och hennes familj hade först tvingats fly från östra Ukraina när oroligheterna startade där 2014.

– Nu har hon fått plocka ihop sitt liv igen. Hon hade precis kommit över gränsen och hade ingen aning om vart hon skulle ta vägen. Hon kände ingen i Europa. Tre ungar och var helt hjälplös. Det är fullt av sådana storys här nu, säger Eric.

Han var tidigare pastor i Filadelfiakyrkan i Stockholm, men är numer föreståndare för Danmarks största pingstförsamling i Köpenhamn. En av mammorna de har mött är nu på väg mot Köpenhamn med sina barn där församlingen väntar på dem med öppna armar.

– Vi behöver hjälpas åt nu. Det är krig i Europa och ingen vet hur det här kommer att sluta. Men vi behöver öppna våra hjärtan och vi behöver hjälpa det ukrainska folket. De behöver oss, de behöver dig, säger Sebastian Stakset i filmklippet.

Sebastian Staksets organisationen ”Heart”, heartofevangelism.se, har även en insamling för att kunna skicka sjukvårdsmaterial till Ukraina. Detta sker i samarbete med ”Kristna läkare och medicinstudenter”, kristnalakare.se, som redan har ett upparbetat samarbete med sin systerorganisation i Ukraina. Det kristna läkarförbundet i Ukraina har vädjat om hjälp med specifika mediciner och andra sjukvårdsartiklar som det just nu råder brist på i landet. Två containrar med sjukvårdsmaterial och medicin har packats i Skara och är på väg från Sverige till Ukraina, via Polen.  Detta kan genomföras tack vare etablerade kontakter i Polen och läkare i Ukraina.

– Vi hoppas att det inte bara blir två containrar, utan att det här är början på många hjälpinsatser som ska komma just från Sverige, säger Sebastian Stakset.

Det är fruktansvärda historier vi hör här.

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10