Nyheter

Sorg i Kongo: Pingstvänner döda i bombdåd

De kristna i Kongo-Kinshasa är hårt drabbade av islamistiskt våld. Bilden visar en anglikansk kyrka i landet.
De kristna i Kongo-Kinshasa är hårt drabbade av islamistiskt våld. Bilden visar en anglikansk kyrka i landet.

Uppemot 20 pingstvänner uppges ha dött genom ett bombdåd mot en dopgudstjänst i den kongolesiska staden Kasindi i söndags, rapporterar människorättsorganisationen ICC. Vem som utfört massakern är oklart, men misstankar faller på den militanta islamistiska rörelsen ADF.

Publicerad Uppdaterad

Jag överlevde eftersom jag satt på andra sidan, mitt emot den sida där bomben exploderade.

Gudstjänstdeltagare

Medan islamistgruppen ADF har härjat i åratal i nordöstra delen av Kongo-Kinshasa (Demokratiska republiken Kongo) ska just staden Kasindi, som ligger vid gränsen till Uganda, ha varit förskonat från oroligheter kopplade till den militanta rörelsen. Detta eftersom det funnits så mycket säkerhetsvakter i staden, konstaterar den kristna människorättsorganisationen ICC.

När hundratals kristna tillhörande pingstsamfundet Cepac, en förkorting av Communauté des Eglises de Pentecôte en Afrique Centrale, var samlade i en kyrka i staden i söndags, och 60 personer skulle döpas, hördes det dock plötsligt en explosion, berättar en pastor från en närliggande kyrka. Han skyndade ut med sin församling och fick bevittna förödelsen.

– Kroppsdelar är kringspridda överallt samtidigt som ytterligare kroppar tas ut ur spillrorna. Många har blivit skadade och blir evakuerade. Det är en fasansfull terroristattack, beskriver han för ICC.

Pastorn konstaterar att 15 personer dittills bekräftats döda och att flera dessutom befinner sig i ett kritiskt tillstånd. ICC uppger att det handlar om 17 personer som dött.

Enligt en av de personer som överlevde attacken var samfundet Cepac, i söndags, inne på sin tredje och sista dag av en nyårssammankomst, där 60 nya kristna från olika församlingar skulle döpas under det pågående mötet.

Personen beskriver hur kyrkan var fullsatt och hur människor även satt utanför när explosionen inträffade vid klockan elva lokal tid.

– Jag överlevde eftersom jag satt på andra sidan, mitt emot den sida där bomben exploderade. Den kastade folk uppåt och åt sidan och dödade kring tio människor på fläcken. Vi är i djup chock och förvirring, säger den överlevande pingstvännen.

Enligt en artikel som SVT publicerade i söndags ska en person med kenyanskt medborgarskap ha gripits som misstänkt för dådet, och armén uppges misstänka att det är militanta islamister som ligger bakom det.

Powered by Labrador CMS