Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

SodaStream öppnar en ny fabrik – i Gaza

Trots att företaget SodaStream tidigare fått stänga sin fabrik på så kallade Västbanken efter omfattande bojkott, väljer de nu att öppna en fabrik i Gaza. – Vi vill att människorna i Gaza ska ha jobb, riktiga jobb, för där det finns välstånd kan det finnas fred, sade företagets vd Daniel Birnbaum nyligen vid en affärskonferens i Jerusalem.

Nyheter · Publicerad 12:29, 3 jan 2019

Det var under Globes Business Conference för ett par veckor sedan som SodaStream tillkännagav sina planer på en ny fabriks­anläggning i Gaza, skriver Jerusalem Post. Det tidigare israeliska företaget köptes i augusti upp av den amerikanska läsk­producenten Pepsi.

SodaStreams vd, Daniel Birn­baum, förklarade att företaget värdesätter mångfald och fred och att det var detta som ledde fram till beslutet.

I företagets fabrik i Idan Ha'Negev (en judisk-beduinsk industri­park) arbetar enligt Birn­baum tusen israeliska judar och tusen araber, varav ungefär hundra är palestinier. Där arbetar också beduiner, etiopier och ryssar med att tillverka produkter och maskiner för kolsyrning och smaksättning av vatten.

– Ni skulle inte tro det, vi samsas i fred och harmoni, människor ler och vänskapsrelationer växer fram, sade vd:n.

SodaStream hade tidigare även en fabrik i Judeen, på så kallade Västbanken, men somefter en tid fick flyttas till Negev på grund av påtryckningar från BDS-aktivister*. Det ledde till att femhundra palestinier förlorade sina jobb.

Daniel Birnbaum hoppas att människor när de tänker på SodaStream ska säga: ”På SodaStream producerar de fred varje dag och längs vägen tillverkar de också läsk.”

– Det är fantastiskt. Vi vill utvidga det, vi vill att fler företag ska göra det, säger han.

*BDS står för bojkott, desinvesteringar och sanktioner emot den israeliska staten

Borde EFK byta identitetsmarkör?

Ledare Evangelikal kontra evangelisk Begreppet evangelikal har diskuterats på Evangeliska frikyrkans Torpkonferens. Tidningen Dagen har på ledarplats utmanat EFK att överge beteckningen...

Brandmän räddade ekorre i brunnslock

Tyskland. Räddningstjänst, polis och personal från en veterinärklinik slog sina kloka huvuden ihop för att få loss en ekorre som fastnat med huvudet i ett...

Känslig fråga om ungdomar borde bidra till hushållet

Grattis till jobbet, men nu vill vi ha några kronor i bidrag till hushållet. Är det okej att ställa ett sådant krav på ett sommarjobbande barn? Svårt...