Nyheter

Smittan sprider sig – nu över 200 fall i Sverige

De flesta fall av coronasmitta i Sverige finns i Stockholms län. På bilden ses en ambulanssjukvårdare som visar upp ett provtagningskit.
De flesta fall av coronasmitta i Sverige finns i Stockholms län. På bilden ses en ambulanssjukvårdare som visar upp ett provtagningskit.

Ytterligare 32 personer har konstaterats vara smittade av coronaviruset i Stockholms län, vilket innebär att det sammanlagda antalet smittade är 147 i Stockholm. Totalt är nu över 200 personer smittade i Sverige.

Publicerad Uppdaterad

Av Stockholmsfallen har 121 personer smittats i Italien eller varit i direktkontakt med personer som smittats i Italien. Åtta av fallen har smittats i Iran eller varit i direktkontakt med personer som varit där medan en person smittats via vistelse i Europa. Övriga är under utredning.

Samtidigt rapporteras det in fall av smittade i bland annat region Värmland, Västra Götaland och Halland.

Totalt är över 200 personer smittade i Sverige – men ännu har inga dödsfall rapporterats och enligt WHO-rådgivaren Johan Giesecke kan nya coronaviruset vara mindre farligt än tidigare uppskattat.

– Om man räknar ihop de nordiska länderna med Tyskland har vi mellan 1 500 och 2 000 fall men inte ett enda dödsfall. Det tycker jag visar att den här sjukdomen inte är riktigt lika farlig som vi har trott, fortsätter han.

Den före detta statsepidemiologen menar att man nu börjar se smittspridning inom landets gränser snarare än enbart importerade fall. Något som oroar.

– Denna utveckling måste vi hålla ögonen på, säger han.

Giesecke spår att vi kommer se en fortsatt stigning av antalet smittade i Sverige. Däremot tror han att toppen av importerade fall från Italien redan är nådd.

Landet är ett av de värst drabbat med över 7 300 smittade och 366 dödsfall. Sedan förra veckan avråder Utrikesdepartementet (UD) från alla icke nödvändiga resor till en rad regioner i norra Italien, bland annat Lombardiet, Veneto och Toscana.

Hela Lombardiet och ett antal provinser är satta i karantän.

Powered by Labrador CMS