Nyheter
SKR ska sprida kunskap om katolsk form av ekumenik
Kyrkorna i Sverige bör självkritiskt reflektera över vad de kan lära av andra kyrkotraditioner. Det anser Sveriges kristna råd som hållit en digital konferens om receptiv ekumenik. Att denna form av ekumenik är ett katolskt initiativ tycker Sveriges kristna råd inte är något problem.
Receptiv ekumenik är en ny form för samtal i den ekumeniska rörelsen, som vill få ”kyrkor och kristna att reflektera över vad som går att lära av andra kyrkotraditioner än den egna för att på så sätt fördjupa förståelsen av sin egen tradition”, skriver SKR.
I juni förra året skulle den femte internationella konferensen om receptiv ekumenik ha ägt rum i Sigtuna, men på grund av pandemin har den flyttats fram till juni 2022.
Inför detta event höll Sveriges kristna råd (SKR) nyligen en digital förkonferens, tillsammans med Enskilda högskolan Stockholm [tidigare THS], Sigtunastiftelsen samt Centre for Catholic Studies vid Durhams universitet, där den receptiva ekumeniken vuxit fram.
Syftet med förkonferensen var att erbjuda en möjlighet till inblick i denna form av ekumenik och att inspirera människor att delta i den fysiska konferensen nästa år, berättar Olle Kristenson, SKR:s teologiske rådgivare.
– Vi vill utveckla och sprida kunskap om den receptiva ekumeniken som ett relativt nytt inslag i det ekumeniska arbetet, att finna vägar ur det som på katolskt håll brukar kallas ”den ekumeniska vintern”, skriver han i ett mejl till Världen idag.
Olle Kristenson menar att det finns ett motstånd mot ekumenik – framför allt inom den katolska kyrkan internationellt.
Initiativet till receptiv ekumenik kommer från en katolsk aktör. Utifrån katolsk teologi är ju önskemålet att alla kristna ska förenas i den katolska kyrkan. Ser ni något bekymmer med det?
– Eftersom den receptiva ekumeniken hittills har utvecklats i den anglikansk-katolska dialogen och i engelsktalande länder ser vi en möjlighet att etablera den receptiva ekumeniken i ett icke-engelsktalande land och med medverkan från andra kyrkliga traditioner. Initiativet kommer alltså av precis den anledningen från katolskt håll, man är kritisk mot sin egen kyrka.
– Sedan tycker jag inte att man kan säga att det är ett önskemål från katolskt håll att alla kristna ska bli katoliker. Och därför ser vi in inga bekymmer med detta, svarar Olle Kristenson.
Under förkonferensen hölls föreläsningar med några av de inbjudna talarna till konferensen 2022, Mathew Chandrankunnel från Indien, Cyril Hovorun från Sverige, Paul D Murray från Storbritannien och slutligen Sara Gehlin, som är lektor vid Enskilda högskolan, Stockholm.
– Receptiv ekumenik har kommit att kallas en ny våg i den ekumeniska rörelsen och har en viktig bakgrund i den interreligiösa dialogen, säger Gehlin i ett pressmeddelande.