Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

SD-toppar besökte Israel – mötte Knessetledamöter

SD-politikerna Charlie Weimers och Richard Jomshof träffade företrädare för den israeliska regeringen och oppositionen under ett Israelbesök förra veckan. Syftet med besöket var bland annat fördjupade relationer. Vissa Knessetledamöter ville dock inte träffa dem.

Nyheter · Publicerad 18:00, 22 maj 2023

En delegation från Sverigedemokraterna besökte Israel förra veckan, under ledning av riksdagsledamoten Richard Jomshof och EU-parlamentarikern Charlie Weimers, som är vice ordförande för den konservativa gruppen i Europaparlamentet. Förutom SD-topparna deltog tjänstemän från såväl riksdagen som EU-parlamentet.

På den svenska ambassaden i Tel Aviv fick delegationen en lägesbeskrivning av situationen i landet av ambassadören Erik Ullenhag. Jomshof och Weimers besökte även Knesset och förintelsemuseet Yad Vashem samt träffade företrädare för israeliska partier.

Charlie Weimers skriver på Facebook att samtalen präglades av god vilja och öppenhet för fördjupade relationer.

”Alltfler israeler ser att SD utvecklats till att bli ett konservativt och nationalistiskt parti som gör allt i sin makt för att hålla såväl det egna partiet som Sverige rent från antisemitism.”

Att SD vill flytta den svenska ambassaden till Jerusalem välkomnades enligt Weimers av de israeliska politikerna.

Jerusalem Post skriver att det israeliska utrikesdepartementet länge haft en policy att svartlista partier med rötter i den nynazistiska rörelsen, däribland SD. Tidningen skriver vidare att ett par Knessetledamöter hoppade av mötet med de svenska politikerna i sista stund.

”Det är väl känt att det israeliska utrikesdepartementet har en policy om att inte träffa oss sverigedemokrater. Det är bara att beklaga, eftersom det försvårar möjligheterna till ett ömsesidigt utbyte. Samtidigt gläds jag åt att ledamöter från såväl regeringssidan som oppositionen var beredda att ta emot oss i Knesset”, skriver Charlie Weimers.

”Vår vänskap med Israel består oavsett vad utrikesdepartementet tycker”, fortsätter han.

Under besöket i Knesset berättade Weimers om en undersökning från European Coalition for Israel, där SD rankas som Sveriges mest Israelvänliga parti.

Richard Jomshof talade enligt JP om att ”massinvandringen från den muslimska världen” har gjort att antisemitismen ökat snabbt i Sverige.

– Den judiska minoriteten flyr städer som Malmö, främst på grund av den muslimska befolkningen, sade han.

Många partier har en problematisk bakgrund, men SD är ett annat parti i dag, menade Jomshof.

– Vi vill bli bedömda efter vilka vi är i dag, ett pro-israeliskt parti.

Världen idag har tidigare skrivit om Israels utrikesminister Eli Cohens besök i Sverige, då han bland annat träffade utrikesminister Tobias Billström (M) och talman Andreas Norlén. Även energi- och näringsminister Ebba Busch hade ett möte med Cohen, som till stor del ägnades åt näringslivsfrågor.

– Svensk politik har ofta präglats av en onyanserad och närmast fientlig inställning till Israel. Den tiden är förbi, men det krävdes en ny regering i Sverige, sade Busch bland annat enligt KD:s presstjänst.

Vi vill bli bedömda efter vilka vi är i dag, ett pro-israeliskt parti.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10