EU

SD-topp: Kommer kräva Swexit om EU:s makt ökar

Europaparlamentariker Charlie Weimers talar på Sverigedemokraternas landsdagar på Västerås kongress.

EU är ett politiskt projekt som går åt fel håll, säger SD-toppen Charlie Weimers på partiets kongress. Han öppnar för att gå ur unionen om maktöverföringen till Bryssel går för långt.

– Då kommer jag att kräva omedelbar Swexit.

Publicerad Uppdaterad

Sverigedemokrater från runt om i landet har samlats i Västerås för partikongress, eller landsdagar som de kallas. En av de första punkterna är EU-medlemskapet. 

– Många Sverigevänner vill lämna EU och andra kanske frågar sig vad vitsen är att skicka representanter till Bryssel. Tro mig, jag förstår, säger Charlie Weimers.

EU-parlamentarikern är kritisk mot utvecklingen i Bryssel men är inte beredd att säga att Sverige ska gå ur unionen här och nu. 

– EU-kritikerna måste vara med i matchen om vi ska lyckas vända utvecklingen, säger han.

Samtidigt öppnar han för att ett utträde kan bli aktuellt om omständigheterna ändras, till exempel om vetorätten i Europeiska rådet tas bort och om maktöverföringen till Bryssel går för långt. 

– Då kommer jag att kräva omedelbar Swexit, säger Weimers.

På partiets kongress finns det en motion från SD:s ungdomsförbund Ungsvenskarna om att Sverige ska hålla dörren öppen för just EU-utträde.

"Vi som parti behöver, inte minst gentemot våra egna väljare, vara tydliga med att Swexit är ett reellt alternativ den dagen skutan inte går att vända och den debatten måste upp i EU-valet redan nästa år", skriver Ungsvenskarna.

SD:s partistyrelse har dock avslagit motionen, och driver sedan 2019 inte aktivt frågan om utträde men föreslår en omfattande och oberoende utvärdering av Sveriges EU-medlemskap.

Weimers fortsätter att tala om "PK-gänget" i EU-parlamentet och EU som en överstatlig union där Sverige gång på gång blir överkört och där medlemsländernas inflytande kraftigt kringskurits. 

– Demokratin undermineras gradvis, medborgarna har noterat utvecklingen.

SD:s ledning vill se ett så kallat folkomröstningslås där en "folkomröstning ska föregå framtida riksdagsbeslut om att flytta ytterligare maktbefogenheter från nationell till EU-nivå."

Demokratin undermineras gradvis.

Charlie Weimers (SD)

Weimers hyser också en förhoppning om att Moderaterna på sikt ska anamma SD:s skeptiska hållning till unionen.

Han erkänner samtidigt att en överväldigande majoriteten i Sverige är för ett EU-medlemskap, endast en av tio vill lämna, enligt Weimers. 

– Det är av respekt för folkets åsikt som Sverigedemokraterna inte driver ett utträde.

Han pekar samtidigt på EU-valet den nionde juni 2024 och anger ett mål om att SD ska bli största parti. Förra EU-valet fick partiet 15,3 procent mot Socialdemokraternas 23,5.

Powered by Labrador CMS