Riksdagen

S-topp: Jamal El-Hajs uttalande om judar var mycket dåligt

S-riksdagsledamoten Jamal El-Haj kritiseras av sin partisekreterare Tobias Baudin.

Riksdagsledamoten Jamal El-Hajs (S) uttalande om att man inte får ”döda civila även om de är judar” sågas av S parti­sekreterare Tobias Baudin, som även kritiserar El-Hajs närvaro på den omskrivna palestinska konferensen i Malmö. Samtidigt väcker bilder på El-Haj, tillsammans med en man med Hamas­koppling, frågor. 

Publicerad Uppdaterad

Jamal El-Haj är fortsatt en rubrikernas man. Som Världen idag skrivit om uttalade El-Haj, i en intervju med Dagens Nyheter, att ”man får inte döda civila även om de är judar”. På en följdfråga om vad han menade med det svarade El-Haj att han sagt fel och i stället menade att ”man ska inte döda civila, punkt”.

– Det var bra att han rättade sig själv. Jag hoppas att han insåg att det var ett väldigt dåligt uttalande, säger S partisekreterare Tobias Baudin till Svenska Dagbladet.

Baudin är mycket tydlig med sin åsikt om att El-Haj inte borde ha deltagit i förra årets omskriva palestinska konferens i Malmö. El-Hajs argument, ”hade jag inte deltagit så hade jag inte kunnat se min mamma i ögonen”, biter inte på S partisekreterare.

S partisekreterare Tobias Baudin är mycket tydlig med sin åsikt om att Jamal El-Haj inte borde ha närvarat på den omtalade konferensen i fjol.

– Jag anser att man kan vara lojal mot det palestinska folket och samtidigt låta bli att gå på en konferens som vi har avrått från. Han är riksdagsledamot i Sveriges riksdag, han representerar oss social­demokrater. Gör vi en rekommendation att man inte ska gå dit, då ska man inte gå dit, säger Baudin till SvD.

Under Malmö­konferensen syntes El-Haj krama om Amin Abu Rashid som nu sitter häktad i Nederländerna, misstänkt för att ha samlat in motsvarande 65 miljoner kronor till terrorist­organisationen Hamas.

Amin Abu Rashid har på sin privata Facebooksida publicerat äldre bilder där både han själv och El-Haj syns. Men trots att de båda fotograferats tillsammans redan 2017 respektive 2019 hävdar Jamal El-Haj att han före 2023 inte kände eller hade talat med Abu Rashid. El-Haj förklarar faktumet att de båda syns på samma äldre bilder med att han är en känd politiker som okända personer vill synas med, uppger Aftonbladet.

”Det innebär inte att jag känner alla som jag tagit en bild med. Eller som deltar på palestinska sammankomster tillsammans med mig”, skriver El-Haj till Aftonbladet.

Nyligen blev Jamal El-Haj tillfrågad av det islamistiska partiet Nyans om att gå över till dem.

”Något som jag bestämt tackade nej till. Jag är en seriös riksdags­ledamot och stolt medlem i Sveriges största parti, Social­demokraterna. Jag har varken förtroende för Nyans eller för Mikail Yüksel (Nyans partiledare)”, skriver El-Haj till Expressen.

Powered by Labrador CMS