Politik

S-politikern El-Haj ångrar inte sitt deltagande i ”Hamas­konferens”

Riksdagsledamoten Jamal El-Haj (S) säger sig inte ångra att han närvarade vid den omskrivna konferensen som många hävdar hade kopplingar till Hamas.

S-toppen Jamal El-Hajs deltagande i vad många anser var en Hamas­konferens är omdebatterat. I en sällsynt intervju uppger El-Haj att han inte ångrar beslutet att närvara och därmed trotsa sitt partis vilja. 

– Hade jag inte deltagit så hade jag inte kunnat se min mamma i ögonen, säger han till Dagens Nyheter.

Publicerad Uppdaterad

I maj i fjol deltog Jamal El-Haj i EPC i Malmö, ett arrangemang som av bland andra palestinske ambassadören Rula Almhaissen beskrivits som en ”Hamas­konferens”. Sedan dess har S-ledaren Magdalena Andersson hävdat att El-Haj ”vigt sitt politiska liv åt att bekämpa Hamas”.

S-ledaren Magdalena Andersson har vid upprepade tillfällen tagit Jamal El-Haj i försvar.

Jamal El-Haj, som tidigare avböjt flera mediers intervju­förfrågningar, har nu tagit bladet från munnen.

– Jag har dåligt samvete gentemot mitt parti. För att de måste försvara mig som de har tvingats göra, säger han i en intervju i DN.

El-Haj är dock tydlig med att hans lojalitet till S inte sträckte sig så långt att han avstod från att delta i den omstridda konferensen, som partiet hade avrått från att närvara i. 

– Hade jag inte deltagit så hade jag inte kunnat se min mamma eller mina palestinska vänner i ögonen efteråt, säger han och beskriver konferensen som en folkfest.

Vid tillfället syntes El-Haj krama om konferensens ordförande Amin Abu Rashid, en person som nu sitter häktad i Nederländerna anklagad för att ha samlat in pengar till terrorist­gruppen Hamas. El-Hajs kommenterar det med att han inte vet om anklagelserna mot Abu Rashid är korrekta.

2004 närvarade Jamal El-Haj vid en sorgehögtid i Malmö som hölls efter att en Hamas­ledare dödats.

– Om jag ser att mina palestinska vänner är ledsna, då beklagar man sorgen. Jag var tydlig redan då: Man får inte döda civila även om de är judar.

DN frågar El-Haj vad han menar med citatet ”även om de är judar”.

– Jag uttryckte mig fel. Man ska inte döda civila, punkt. Oavsett om de är palestinier, judar eller israeler, svarar han.

DN uppger att El-Haj sammanfattar de senaste månadernas omfattande kritik mot honom som ett rasistiskt drev.

– Borgerliga politiker och sverige­demokrater vill flytta fokus från egna misslyckanden. Min palestinska och muslimska bakgrund har passat bra in i en påhittad bild om att det finns en vålds­romantik i Social­demokraterna, hävdar han.

Jamal El-Haj i riksdagen.
Powered by Labrador CMS